Георги Семерджиев ще бъде обвинен за три престъпления - причиняване на смърт по непредпазливост при тежката катастрофа на 5 юли, шофиране под влияние на наркотици (но не на 5 юли, а на 10 юни 2022) и за използване на фалшива шофьорска книжка.

Най-тежкият състав - за убийството по непредпазливост - предвижда от 5 до 20 години затвор. До часове ще бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража", като обвиняемият все още е в ареста.

Прокуратурата е събрала данни, че през юни Семерджиев е тестван за наркотици и след като дрегерът е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин, той избягал от патрулния екип.

Не е ясно дали полицейските служители са го "пуснали умишлено или случайно", както го описа прокурорът по делото. Не е ясно и дали изобщо полицията го е издирвала впоследствие.

Оказва се, че до момента още не са готови резултатите от кръвната проба на Семерджиев - затова прокуратурата още не може да каже дали е шофирал дрогиран в нощта на 5 юли.

"Обвинението за шофиране след употреба на наркотици не е за 5 юли, а за 10 юни 2022 г. Това са две различни престъпления. Към настоящия момент е взета кръвна проба и се чака излизане на експертизата. За разлика от алкохола наркотиците остават в кръвта за по-дълго време", каза Христо Кръстев от СГП.

На въпроса на журналисти защо прокуратурата не поддържа още по-тежко обвинение - причиняване на смърт при ПТП с умисъл, а не по непредпазливост, както беше направено по делото срещу убиеца на Милен Цветков - прокурорите обявиха, че "до момента няма данни да обусловят такава квалификация. Ако се съберат доказателства, тя ще бъде променена".

Симона Радева от Първо РПУ, която беше отведена на разпит заради съмнения за съучастие в укриването на Семерджиев, засега е само свидетел по досъдебното производство срещу него.

В СГП обаче вече се прави проверка по данните, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения.

"Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия, като са прикривали други извършени престъпления от него, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпване на тежкото ПТП", каза Кръстев.

По повод странното постановление, с което през 2014 г. прокурорка е отказала да повдигне обвинение срещу Семерджиев въпреки залавянето му да кара без книжка за пореден път, той прехвърли вината върху тълкувателно решение на ВКС.

В него се казва, че ако наказателното постановление не е връчено лично срещу подпис на лицето, не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред.

В случая със Семерджиев - той е шофирал от 2005 г. без законна книжка и е залавян и през 2013, и през 2014 г., като са му издавани актове. Те обаче не стигнали до него заради това, че не можели да го намерят на регистрирания му адрес.

Прокуратурата смята, че полицията е била отговорна за това, че Семерджиев не е намерен за връчване на акта, и че вината "абсолютно неправилно" се прехвърля върху Районната прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"