Три обвинения срещу Георги Семерджиев след катастрофата

Георги Семерджиев ще бъде обвинен за три престъпления - причиняване на смърт по непредпазливост при тежката катастрофа на 5 юли, шофиране под влияние на наркотици (но не на 5 юли, а на 10 юни 2022) и за използване на фалшива шофьорска книжка.

Най-тежкият състав - за убийството по непредпазливост - предвижда от 5 до 20 години затвор. До часове ще бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража", като обвиняемият все още е в ареста.

Прокуратурата е събрала данни, че през юни Семерджиев е тестван за наркотици и след като дрегерът е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин, той избягал от патрулния екип.

Не е ясно дали полицейските служители са го "пуснали умишлено или случайно", както го описа прокурорът по делото. Не е ясно и дали изобщо полицията го е издирвала впоследствие.

Оказва се, че до момента още не са готови резултатите от кръвната проба на Семерджиев - затова прокуратурата още не може да каже дали е шофирал дрогиран в нощта на 5 юли.

"Обвинението за шофиране след употреба на наркотици не е за 5 юли, а за 10 юни 2022 г. Това са две различни престъпления. Към настоящия момент е взета кръвна проба и се чака излизане на експертизата. За разлика от алкохола наркотиците остават в кръвта за по-дълго време", каза Христо Кръстев от СГП.

На въпроса на журналисти защо прокуратурата не поддържа още по-тежко обвинение - причиняване на смърт при ПТП с умисъл, а не по непредпазливост, както беше направено по делото срещу убиеца на Милен Цветков - прокурорите обявиха, че "до момента няма данни да обусловят такава квалификация. Ако се съберат доказателства, тя ще бъде променена".

Симона Радева от Първо РПУ, която беше отведена на разпит заради съмнения за съучастие в укриването на Семерджиев, засега е само свидетел по досъдебното производство срещу него.

В СГП обаче вече се прави проверка по данните, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения.

"Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия, като са прикривали други извършени престъпления от него, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпване на тежкото ПТП", каза Кръстев.

По повод странното постановление, с което през 2014 г. прокурорка е отказала да повдигне обвинение срещу Семерджиев въпреки залавянето му да кара без книжка за пореден път, той прехвърли вината върху тълкувателно решение на ВКС.

В него се казва, че ако наказателното постановление не е връчено лично срещу подпис на лицето, не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред.

В случая със Семерджиев - той е шофирал от 2005 г. без законна книжка и е залавян и през 2013, и през 2014 г., като са му издавани актове. Те обаче не стигнали до него заради това, че не можели да го намерят на регистрирания му адрес.

Прокуратурата смята, че полицията е била отговорна за това, че Семерджиев не е намерен за връчване на акта, и че вината "абсолютно неправилно" се прехвърля върху Районната прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023