МВнР и три посолства реагираха след антисемитските обиди срещу Соломон Паси в група на "Възраждане" Снимка: © Министерство на външните работи

Министерството на външните работи осъди разпространението на обидния антисемитски колаж срещу Соломон Паси в социални групи, свързани с "Възраждане", и призова извършителите да бъдат подведени под отговорност.

Скандалът, заради който организацията на евреите в България "Шалом" вече сезира прокуратурата, стана повод за реакции от посолствата на Израел, САЩ и Франция през изминалите дни.

"Посолството на Израел в България остро осъжда антисемитските изявления и в частност смущаващия колаж с лика на г-н Соломон Паси, разпространен в интернет, връщащ ни към най-тъмния период от историята на човечеството - Холокоста. Подобни прояви на език на омразата нямат място и не бива да бъдат толерирани в едно демократично общество", се казва в позицията на дипломатическата служба на Израел в понеделник.

Посолството на САЩ също обяви, че се присъединява към "хората в България, които осъдиха неотдавнашните смущаващи антисемитски изявления, намерили място в политическия дискурс".

"В едно демократично общество няма място за антисемитизъм или език на омразата под каквато и да е форма. Нека всички заедно се противопоставим на омразата и нетолерантността във всичките им форми", пише в позицията.

Скандалният колаж показваше снимка на мъже с нацистки военни униформи, които държат предполагаем "затворник", чието лице е заменено с това на бившия външен министър Соломон Паси.

Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Авторът на колажа не е известен, човекът, който го е споделил, се обозначава с инициалите А. Р. Изображението беше споделено в Telegram-канал на симпатизанти на "Възраждане". Вместо извинение или разграничение от грозния пост, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е заплашил да "пусне сигнал в прокуратурата срещу "Шалом" за пропагандиране на расова и етническа омраза"

Във вторник Външно министерство под ръководството на Мария Габриел излезе със своя декларация, в която определя като напълно неприемливо разпространението на грозния колаж, насочен срещу Паси.

"Министерството припомня, че антисемитизмът е изключително остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи, както на интересите и ценностите на Република България, така и на историческите традиции на българското общество, което заслужено се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война", пише в позицията на МВнР.

Тя беше посрещната и с подкрепа от страна на посолството на Франция в България, което изрази съпричастност към бившия министър на външните работи Паси и към цялата еврейска общност в страната.

"Посолството се ползва от тази възможност, за да осъди остро антисемитското и изпълнено с омраза послание, което неотдавна беше публикувано срещу г-н Соломон Паси в една социална мрежа. Позоваването на чудовищните престъпления, извършени от нацистите по време на Втората световна война, е възмутително. С огорчение трябва да отбележим, че дори и днес някои покварени умове не оценяват сериозността на своите думи, които са в разрез с европейските ценности, и не разбират, че възхваляването на Холокоста по какъвто и да е начин е ненавистен акт, който впрочем представлява престъпление", пише в позицията на дипломатическото представителство на Франция в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024