Трима адвокати на Алексей Навални са изправени пред съд в Русия Снимка: © Getty Images

Трима адвокати, които са представлявали руския опозиционен лидер Алексей Навални, са изправени пред съд в Русия. Те са в обвинени в „екстремизъм“.

Навални загина през февруари при неясни обстоятелства в арктическа затворническа колония, където излежаваше 19-годишна присъда за ръководене на „екстремистка“ организация.

След смъртта му руските власти засилиха кампанията си срещу неговите поддръжници, съюзници и семейство - арестуваха и журналисти, които отразяваха съдебните му заседания.

Включиха и съпругата му Юлия Навалная в черния списък на „терористите и екстремистите“.

Процесът срещу тримата адвокати - Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин, започна в четвъртък в съд във Владимирска област източно от Москва.

В началото на изслушването обвиняемите бяха затворени в метална клетка, преди съдията да удовлетвори искането на прокуратурата да премести заседанието при закрити врати. Журналистите на място не бяха допуснати.

Арестувани през октомври 2023 г., на тримата са подвигнати обвинения в участие в „екстремистка“ организация, за които се предвижда максимална присъда от шест години затвор.

Разследващите твърдят, че адвокатите са предавали съобщения между Навални и негови сътрудници извън затвора, като са помагали на критика на Кремъл да продължи "забранената си политическа дейност" отвъд решетките.

На изслушването в досъдебното производство Сергунин се е признал за виновен, съобщава "The Guardian", като се позовава на руски независими медии. Кобзев и Липцер отхвърлят обвиненията.

В продължение на десетилетие, в което се противопоставяше на Кремъл, Алексей Навални привличаше десетки хиляди поддръжници на антиправителствени демонстрации в Русия. През 2020 г. той едва не загина, след като беше отровен по време на предизборна кампания в Сибир преди регионалните избори.

Разследване на екипа на опозиционера, както и на западни и руски независими медии, свързаха опита за убийство с агенти на ФСБ.


Снимка от пресконференцията на освободените руски дисиденти Един от освободените руски дисиденти: Това не беше размяна. Бях незаконно депортиран от Русия

Как стана възможна размяната на заложници между Москва и Запада

Молебен за покойния опозиционер Алексей Навални Полицията в Москва с нови репресии на рождения ден на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024