Как стана възможна размяната на заложници между Москва и Запада

Историческата сделка за размяна на затворници между Русия, САЩ, Германия и други страни е успех за Запада, но и триумф за руския президент Владимир Путин. Това пише разследващият журналист, част от екипа на Bellingcat, Христо Грозев в статия за Spiegel, в съавторство с Матиас Гебауер, Роман Лебергер и Фиделиус Шмид.

И четиримата се занимават със специални репортажи и разследвания, свързани с Кремъл и руските тайни служби.

В материала си за немското издание те разкриват изключително интересни детайли за безпрецедентната размяна на затворници и предхождащите я политически совалки. Притеснението на разследващите журналисти обаче е от освобождаването на Вадим Красиков – руският екзекутор, осъден на доживотна присъда в Германия.

Именно екип на Spiegel и Bellingcat стои зад разкритието, че Красиков действа като наемен убиец по поръчка на руските тайни служби.

От материала се потвърждава и версията, че е имало план Красиков да бъде разменен за Алексей Навални.

Убиец на свобода

Германия е шокирана, когато руският гражданин Вадим Красиков извършва убийство през лятото на 2019 г. Посред бял ден той напада живеещия в изгнание грузински чеченец Зелимхан Хангошвили в берлинския парк "Клайнер Тиергартен" и го убива с един изстрел право в главата. Това е екзекуция. Красиков, станал известен в медиите като "убиецът от Тиергартен", е заловен само по щастлива случайност.

Впоследствие "Spiegel" и разследващата платформа "Bellingcat" разкриват, че Красиков е убивал по поръчка на руското правителство.

Хангошвили се е сражавал срещу руските федерални сили по време на Втората чеченска война. Убийството му е отмъщение, планирано от вътрешната тайна служба на Путин - ФСБ.

Главорезът Красиков е осъден и получава доживотна присъда, която излежава в германски затвор. Когато властите го разпитват в затвора той лъже, че е само учител по физическо с диплома за строителен инженер. Невинна "жертва на политически игри".

Сега наемният убиец вече е на свобода в родината си - Русия. Той е един от десетимата руснаци, които бяха разменени в историческия обмен на затворници между Русия и още седем държави. Сред тях са още двама руски шпиони, осъдени в Словения, техните деца, няколко престъпници и агенти, осъдени в САЩ, както и други руски шпиони, заловени в Европа.

Красиков е прекарал зад решетките малко под пет години от присъдата, а у дома, в Русия, го чакат приятелката му и двете му деца.

Той е истински герой за руската система за сигурност. И не само това: вероятно е и личен познат на Путин от времето, когато последният е заместник-кмет на Санкт Петербург през 90-те години на миналия век. Възможно е тогава Красиков дори да му е бил бодигард, твърдят хора от средите за сигурност пред "Spiegel".

Вашингтон много бързо разбира колко ценен е наемният убиец. През лятото на 2022 г. името му е предложено във връзка с друга размяна на затворници, когато е трябвало да бъде освободена американската баскетболистка Бритни Гринър. Германското правителство обаче отказва да го даде. В крайна сметка Гринър е разменена за руския търговец на оръжие Виктор Бут през декември 2022 г. Но случаят не е приключен.

Смелостта на Навални впечатлява Берлин

В дискусиите за размяна на затворници обаче е името на най-големия руски опозиционер Алексей Навални

Докато той е жив Берлин и Вашингтон в продължение на месеци водят тайни разговори за това дали Навални би могъл да бъде част от евентуална размяна.

През март 2023 г. Русия хвърля в затвора американския журналист Еван Гершкович, а Путин се сдобива с нова ценна разменна монета. Натискът върху американските власти да го освободят се засилва. Накрая държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправя молба за помощ към германския си колега Аналена Бербок. Името на Красиков отново излиза на дневен ред.

В Берлин въпросът е предмет на интензивни дебати сред тесен кръг хора, запознати с процесите. Те си задават редица въпроси.

Дали Путин изобщо ще пусне Навални? Кой знае дали опозиционерът няма веднага да замине обратно за Русия, както направи, след като преживя отравянето с новичок през 2020 г.? Дали това няма да стимулира Путин да задържа още граждани на западни страни? И дали размяната на Красиков изобщо ще бъде допустима от правна гледна точка?

Правният въпрос получава конфиденциален отговор от тогавашния главен прокурор Петер Франк пред Федералното министерство на правосъдието през есента на 2023 г. Франк отговаря за присъдата на Красиков. В качеството си на прокурор той заявява, че не може да застане зад освобождаването на убиец след толкова кратък период на лишаване от свобода.

В крайна сметка обаче това е политическо решение. Това, което е нужно, е заповед за депортиране на Красиков и съответното указание от Берлин до Федералната прокуратура. Федералният министър на правосъдието Марко Бушман е готов да действа.

Краткосрочният оптимизъм за размяната на Навални

В началото на годината германският външен министър Бербок дава знак, че Берлин вече няма да блокира размяна с Красиков. САЩ и Германия се споразумяват за сделка, която предвижда "убиецът от Тиeргартен" и някои руски агенти да бъдат разменени за Гершкович, Пол Уилън и Навални, който по това време все още е жив в руски затвор.

Неофициално предложението се изпраща до Москва чрез германското външно разузнаване. В навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността в началото на февруари официалните лица от двете страни на Атлантическия океан са уверени в успеха си. Ръководителят на германското канцлерство Волфганг Шмид дискретно казва на Юлия Навалная, че може да се надява скоро да види съпруга си.

Оптимизмът обаче е краткотраен.

На конференцията се появява шокиращата новина: Навални е починал в руски затворнически лагер - вероятно убит от представители на режима на Путин. Москва определено е отговорна за смъртта му. Разпространява се теорията, че Путин е наредил убийството на най-големия си опонент именно, за да не допусне неговият най-голям враг да участва в размяната на затворници. Тази теза се поддържа и до днес, но към момента не е доказана.

След смъртта на Навални сделката спира. Русия обаче все още държи в плен трима американски граждани. В тамошните центрове за задържане се намират и германци. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан настоява нещо да се направи. От германска страна хората са все по-убедени, че няма да могат да устоят дълго на американския натиск.

Разговор между Байдън и Шолц

Няколко месеца след смъртта на Навални президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц обсъждат въпроса лично. ЦРУ и германските разузнавателни служби (БНД) през това време преговарят с руснаците от ФСБ на работно ниво.

Състоят се и срещи на високопоставени представители на германското правителство и администрацията на Байдън. Роджър Карстенс, специалният пратеник на Байдън по делата за заложници, не споделя почти нищо по процесите, докато те текат. Колкото повече се приближават до размяната, толкова по-малко може да каже дори на роднините на заложниците относно прогреса на преговорите.

По време на Аспенския форум за сигурност в американския щат Колорадо, лидерите научават новината, че руски съд е осъдил журналиста Гершкович на 16 години затвор за предполагаем шпионаж. Експертите смятат, че с издаването на тази присъда размяната ще стане възможна.

Емисари от ЦРУ и БНД се срещат с колегите си от ФСБ в Саудитска Арабия, а след това и в Турция. Те разглеждат списъци с възможни кандидати за размяна. Преговорите екипи достигат до финалната си фаза и така до четвъртък тази седмица, когато общо 26 души са освободени при най-голямата размяна на затворници след края на Студената война.

На един от самолетите за Москва е и наемният убиец на Путин, който няма да излежи доживотната си присъда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024