Един от освободените руски дисиденти: Това не беше размяна. Бях незаконно депортиран от Русия Снимка: © Getty Images

Когато руският опозиционер Владимир Кара-Мурза внезапно бива преместен от сибирски затвор в център за задържане в Москва, той смята, че е отведен там, за да бъде убит. Едва когато вижда лица на другите, 42-годишният мъж разбира, че ще участва в размяната на заложници.

Сега Кара-Мурза се намира в Германия заедно с други двама противници на руския режим - Иля Яшин и Андрей Пивоваров. Те са сред 16-те затворници, които бяха разменени в историческия обмен между Русия и още седем държави. В първата си публична поява след освобождаването им активистите обещаха да продължат да се борят за демократична Русия, в която един ден биха могли да се върнат.

Тримата мъже все още осмислят това, което им се е случило. Никой от тях не е знаел предварително, че ще участва в операцията, нито е бил питан дали е съгласен.

Пред журналисти в Германия освободеният руски опозиционер Иля Яшин сподели, че още в първия си ден в затвора е заявил, че не иска да участва в подобна размяна.

"Престоят ми в затвора не беше просто борба срещу агресивната война на Путин, а борба за правото ми да провеждам независима политика в собствената си страна... До последния ден се борих за правото си да остана в Русия. Това не беше размяна - бях незаконно депортиран от Русия против волята си. Руската конституция забранява експулсирането на руски граждани от страната без тяхно съгласие", обяви той.

Яшин е един от приближените хора на Борис Немцов (убит през 2015 г.) и е приятел на вече покойния Алексей Навални. Когато затворниците пристигнали в Анкара, той обмислял веднага да си вземе билет за Русия, но офицер на руската ФСБ му казал: "Разбира се, че можете да се върнете в Русия като Навални. Тогава ще ви арестуват също като него. И ще свършите точно като Навални."

Все пак активистът обясни, че разбира колко сложна е била ситуацията с размяната. Той допусна, че руският президент Владимир Путин ще продължи да взема заложници, независимо от реакцията и поведението на западните власти.

Яшин каза на пресконференцията в Бон, че "е трудно да осъзнаеш, че си освободен в замяна на убиец", визирайки освобождаването на Вадим Красиков.

При сделката Русия си върна осъден наемен убиец и затворници, осъдени за шпионаж.

И тримата руски опозиционери заявиха, че ще продължат борбата си срещу режима на Путин въпреки рисковете.

Андрей Пивоваров призова Запада да отслаби натиска си не върху Русия, а върху руснаците.

"Не асоциирайте гражданите на Русия с политиката на Русия", призова той.

Тримата дисиденти отдадоха почит и на Алексей Навални, който беше убит в затвора този февруари. В четвъртък Белият дом потвърди информацията, че Навални е трябвало да бъде включен в сделката за размяна на заложници, но така и не е доживял до това.

Още по темата:

Как стана възможна размяната на заложници между Москва и Запада

С прегръдки и сълзи разменените с Русия затворници бяха посрещнати в Германия и САЩ

Герои от различни филми: Кои са шпионите и наемният убиец, които Западът върна на Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024