Речта на Дженифър Кулидж: Как "The White Lotus" спаси живота и преоткри таланта на актрисата Снимка: © Getty Images

Речта на Дженифър Кулидж от нощта на "Златните глобуси" стана хит в социалните мрежи заради емоционалните, комични и (изпъстрени с нецензурни думи) признания в любов към създателя на The White Lotus - Майк Уайт.

Кулидж спечели наградата за най-добра актриса в лимитиран сериал благодарение на образа на милионерката Таня - роля, с която тя вероятно ще бъде свръзвана завинаги.

Героинята на 61-годишната Дженифър Кулидж беше и единствената, която Майк Уайт реши да запази за втория сезон на сериала в Сицилия и я изпрати с култова трагикомична сцена.

Ролята на Таня от The White Lotus по HBO не само е написана специално за Дженифър Кулидж, но и спасява живота и кариерата ѝ.

Това е и причината за трогателното слово на актрисата на "Златните глобуси". В него тя благодари на малцината хора от Холивуд, които са ѝ позволили да работи в последните 20 години с малки роли, и говори откровено за разочарованията и неосъществените си амбиции като актриса.

Доскоро актрисата беше известна най-вече с второстепенни образи във филми като "Професия блондинка" и "Американски пай", а повечето от останалите ѝ ангажименти са свързани с епизодични появи в сериали или озвучаване на анимационни филми.

"Когато бях по-млада, имах много големи мечти и очаквания. Само че с течение на времето те се изпаряваха заради живота... Мислих си, че ще бъда кралица на Монако - въпреки че някой друг вече го беше направил преди мен... Просто имах гигантски идеи... Но постепенно остаряваш и си казваш "По дяволите, какво ще стане сега?".

Тя се обръща към сценариста на The White Lotus Майк Уайт с думите: "Ти ми даде надежда. Ти ми даде ново начало. Дори това да е краят - защото ти уби героинята ми - няма значение. Дори това да е краят, ти наистина промени живота ми по милиони начини".

Кулидж се шегува, че "съседите вече си говорят с нея" и я канят на партита след популярността на сериала, но след това отново се връща към сериозния тон.

"Ако не познавате Майк Уайт, трябва да знаете следното: той се тревожи за света, тревожи се за хората, тревожи се за приятелите си, които не са добре. Винаги се тревожи за хората. Тревожи се за животните.

Наистина той е един от най-прекрасните хора, които познавам. Той ми вдъхна толкова голямо вълнение. Той иска хората да живеят по-дълго, а аз не исках. Майк, обичам те до смърт".

През 2020 г. когато Майк Уайт решава да потърси Дженифър Кулидж с предложение за The White Lotus, актрисата наистина се намира в един от най-трудните моменти в живота си - и тогава едва не му отказва.

Пандемията от Covid-19 е блокирала света от месеци и никой не вижда изход от кризата. В интервю за The Guardian Дженифър Кулидж разказва, че страхът от болестта я е натоварил безкрайно тежко. Неин роднина умира от вируса, а семейството не може да се събере за погребението заради локдауна. Кулидж прекарва цели дни в четене на трагични новини и се самоубеждава, че "вирусът ще победи".

"Беше невероятно тъжно време... Познавах хора, които бяха изгубили живота си - и бях убедена, че няма да преживеем тази пандемия. Не исках да мисля за работа, защото не вярвах, че ще сме живи", казва тя.

Тогава Майк Уайт ѝ предлага да замине за Хаваите, за да се снима в една от централните роли на продукцията му, току-що одобрена от HBO: "В ума ми това беше нещо невъзможно. В продължение на месеци седях вкъщи, преяждах и се самоунищожавах", казва тя.

Сценаристът успява да я извади от ступора, когато ѝ изпраща sms с въпроса: "Страх ли те е?". Постепенно Кулидж преодолява притесненията си и се съгласява. Казва си, че не би искала някой ден да гледа сериала и да се попита "Защо, по дяволите, отказах? Аз съм луда".

"Мнозина от нас, актьорите, са толкова несигурни в себе си и се страхуват от провал, че сами прахосваме възможностите си", казва още тя.

Една от причините да приеме са приликите, които тя вижда в героинята си Таня.

Романтична, но разглезена до невъзможна степен, презаситена от наследеното богатство, но вечно жадуваща за любов и топлина, която не се купува с пари, Таня влезе в първия сезон на The White Lotus с депресия, чаша вино и урната с праха на своята покойна майка. Независимо от гротескното и лекомислено отношение към живота, проблясъците на разум и трудно научените уроци от миналото ѝ я правеха незабравим образ.

Самият сценарист Майк Уайт използва речта си на "Златните глобуси", за да разкрие, че много от хората в залата са пренебрегвали идеята му:

"Предложихме сериал, който искахме да направим с Дженифър (Кулидж) и всички отказваха. Знам, че всички вие отказвахте, казвахте "Не" на това шоу. Затова е много приятно да стигна до този момент", казва той.

В момента Кулидж се снима в новия сериал на Райън Мърфи The Watcher и има три нови филма, включително с Дженифър Лопес и Лени Кравиц, и продължение на "Професия блондинка" с Рийз Уидърспуун.

Кулидж вече има и награда Emmy за ролята си на Таня.

The White Lotus 2: Секс, смърт и Дженифър Кулидж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024