Трудният, бляскав път на Харис Рийд, който облича Бийонсе, Адел и Хари Стайлс Снимка: © Бъстър Грей-Йънг / Vogue

Той облича Бийонсе и Адел. Негови са дрехите, с които Хари Стайлс се появява на първата в историята мъжка корица на Vogue.

Името му е Харис Рийд и е творческият директор на модната къща Ninna Ricci, която има вече 91-годишна история. „Мислех, че ще участвам в Met Gala, когато съм на 50, но го направих на 25. Мислех, че ще стана директор на 60, но го направих на 26.", казва младият британско-американския дизайнер пред BBC Culture.

Известен с ефирните, театрални облекла, които привличат вниманието на звездите, творецът сега е под прожекторите заради премиерата на първата му книга Fluid: A Fashion Revolution. В момента тя е под №1 сред най-търсените нови издания в Amazon. Книгата е мемоар с модни фотографии и скици на 27-годишния днес Рийд, който е приет за дизайнер революционер в света на безполовата мода.

Флоранс Пю с тоалет на Харис Рийд

„Флуидност“ е прекрасна дума“, пише Рийд в пролога на книгата. „За мен флуидността обхваща както изразяването на пола, така и половата идентичност". И добавя: "Това, което носите, може да отразява начина, по който искате да бъдете виждани от света. Това, че сте мъж, който носи костюм през деня, не означава, че не можете да бъдете мъж, облечен в рокля през нощта."

Пример за думите му е колекцията Duet, която откри Седмицата на модата в Лондон през 2023 г.

Duet е изследване на романтизма и стария холивудски блясък, който – при по-внимателно вглеждане – е комплексен в подкопаването на традиционните мъжки и женски модни детайли. Това е флуидна мода, която не се страхува да прегърне традиционните тропи на женственото и мъжкото начало, пише BBC Culture.

Рийд си спомня поканата от Abrams Books да напише книга. Той я чете пред персонала си, тъй като имейлът от издателството пристига по време на работна среща.

„Отговорих: „Благодаря, ще направим това след 30 години, когато съм като Том Форд“. Тогава целият ми екип каза: „За какво говориш?!“.

Дизайнерът все пак приема идеята. Той използва двучасовите си пътувания два пъти седмично между дома си в Лондон и офиса на Nina Ricci в Париж, за да пише главите от книгата си. По-късно ръкописът е преработен с помощта на Джош Йънг, който е съавтор на Fluid: A Fashion Revolution.

Fluid: A Fashion Revolution, Харис Рийд

„Някак ми харесваше напълно да се отклонявам от собствените си (ниски) очаквания. Знаех, че искам да бъда в модната индустрия, откакто съм излязъл от утробата", коментира Рийд.

Началото на кариерата на Харис Рийд

Когато Рийд е назначен за творчески директор на 91-годишната френска модна къща Nina Ricci през септември 2022 г., той вече е натрупал завидни постижения.

Дизайнерът е израснал в Аризона, САЩ. През 2017 г. се мести в Лондон, за да учи мода в Универсиетата на изкуствата (UAL:Central Saint Martin's). Още преди да се дипломира през 2020 г., облеклата на Рийд привличат окото на Хари Стайлс.

Часове след като публикува първия си курсов проект в Instagram - бяло бюстие, разкроени панталони и обемна шапка, Рийд получава съобщение от стилиста Хари Ламбърт.

Ламбърт иска да облече Стайлс в тоалет на Харис Рийд за модна фотосесия. В рамките на няколко дни младият дизайнер е ангажиран да проектира сценичните костюми за световното турне на музиканта през 2017 и 2018 г.

През декември 2020 г. Стайлс стана първият мъж на корицата на американския Vogue. На нея той е с персонализиран тоалет именно на Харис Рийд.

„Хари Ламбърт бе моят ангел-пазител, откакто ме забеляза в (университета) Central Saint Martin's“, казва Рийд пред BBC Culture.

„Както Ламбърт, така и Стайлс са най-топлите и мили човешки същества. Правил съм тоалети за турнета на Хари, снимките във Vogue и музикални видеоклипове. Невероятно е, че световен изпълнител като него вярва в това, което правя. Ламбърт и Стайлс са хора, които обичам толкова много, че не мога да си представя да съм тук без любовта и на двамата", продължава дизайнерът.

Той добавя, че работата със звезди от често означава работа с цял антураж от стилисти, публицисти и мениджъри, всеки от които има свое мнение. Това, което младият дизайнер харесва у Хари Стайлс, Адел, Бийонсе и Ники Минаж, е, че „в крайна сметка всичко се свежда до техното мнение. Когато проектирам, това е от решаващо значение."

Рийд визира корицата на албума Pink Friday 2 на Минаж, за която той създава рокля по поръчка. Колкото до Адел и Бийонсе, дизайнерът изработва черна кадифена рокля на британската певица за концертите ѝ в Лас Вегас, а за Бийонсе - футуристична диско визия за британския Vogue.

„Когато ми се обадиха да обличам Адел, си помислих за прочувствената музика и бляскавите ѝ образи. Тогава се притесних, че може да е дива, но когато я срещнах, тя наистина се оказа най-топлият, най-кикотещият се и най-истинският човек. По време на пробите си тананикаше песни, а аз току-що бях пуснал собствена линия бижута. Притеснявах се да я помоля да ги носи, но тя сложи всичко по ушите и пръстите си. Изключително!", разказва Рийд.

Трудностите по пътя на Харис Рийд

Пътят на Харис Рийд обаче не е лесен. Още когато е дете, съседи и съученици му лепват етикета "гей" - преди той самият да е осъзнал сексуалността си.

Носенето на лак за нокти и дългата червена коса (едновременно възхитителни и агресивни) гарантират, че младият тийнейджър ще свикне с вниманието, подчератава BBC Culture.

Упоритият тормоз в училищния двор кара майката на Харис да премести семейството в Лос Анджелис, когато момчето е 11-годишно.

Харис Рийд, творчески директор на Nina Ricci, моден дизайнер

„Това е нещо, което наистина безпокои мен и други млади хора, които не се вписват в статуквото. Мисля, че е лудост, че живеем в свят, в който някой, който е доста над 18-годишна възраст, се чувства свободен да каже на наивно дете какво е то. Бях на девет години, дори не мислех за нещо сексуално. Тъй като бях малко по-"женствен" или носех кристали и рокли, това веднага означаваше, че си гей.", казва Рийд.

BBC Culture подчертава, че Рийд не изглежда ядосан, докато размишлява над тези неща. Изданието дори спекулира, че може би спокойният му темперамент помага да се обясни защо той е толкова успешен лидер едва в 20-те си години.

Никой не може да разкаже вашата история, вие сте авторът на собствената си история", коментира дизайнерът.

Майката на Харис Рийд е с мексиканско-американки произход. Въпреки че младият дизайнер описва Лондон като свой дом, акцентът му е калифорнийски до мозъка на костите си, описва BBC Culture.

„Чувствам се много повече британец, отколкото американец. Баща ми е британец, Англия е домът ми и мястото, което обичам толкова много. Ако мисля за завръщане у дома, това е Лондон. Всичките ми приятели са тук. Това за мен е най-невероятният космополитен град.

Личният живот на Харис Рийд

Месец след дебюта на Duet през септември, Рийд се омъжва за съпруга си Ейтан Сенерман. Той е основател и главен изпълнителен директор на маркетинговата компания Spatial Innovation Lab.

„Ще излъжа, ако кажа, че бракът е лесен и перфектен. Отнема страшно много усилия и любов. Удивително е, когато съм в късен влак, на снимачна площадка, имам настинка или съм наистина разбит , да погледна ръката си, да видя пръстена и да се сетя, че има някой, който е до мен и пази гърба ми", споделя дизайнерът.

Харис Рийд и Ейтан Сенерман

Живеем между Ню Йорк, Ел Ей, Париж и Лондон, така че когато се оженихме, знаех, че това е някой, който би ми позволил да разперя криле, но да не летя твърде близо до слънцето и да изгоря."

Рийд се надява, че книгата Fluid: A Fashion Revolution ще даде увереност на младите хора, които се сблъскват с предизвикателствата, познати за младия дизайнер.

„Тези образи на мен като дете - чувствам, че символизират толкова много радост. В това как се движа, нося перуки и грим. Тези образи отварят и раната (на миналото), но те са толкова определящи за пътешествието ми през половата флуидност и модната кариера", казва Рийд.

В модната индустрия се стремим да се показваме като приказно съвършени, възрастни и завършени личности. Това предполага да не се връщаме назад, за да споделим пътуването си. Исках тази книга да бъде вдъхновяваща, хората да се свързват с нея. Не исках да е (поредната) лъскава модна книга. Трябваше същността да е там. Ако правя само красиви неща, тогава с мен е свършено“, заключва Рийд.

Още по темата:

Хари Стайлс, лак за нокти Pleasing, Безполова красота: новата тенденция, в която козметичните марки се впускат да инвестират

DEMOBAZA, български моден бранд, носен от Бийонсе Запознайте се с DEMOBAZA, българската марка, която е на сцената с Бийонсе и в гардероба на "Дюн"

Хари Стайлс Love on Tour Продавачът в супермаркет, който днес е фотографът на Хари Стайлс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024