Цената на петрола е висока и ще расте, след като Русия и Саудитска Арабия ограничиха добива Снимка: © Getty Images

Търсенето на петрол в световен мащаб расте, а оттам и цената му ще се задържи висока. Това става ясно от думите на генералния секретар на ОПЕК+ Хайтман ал Гайс, цитиран от BBC.

OPEC + е група от 23 страни - износителки на петрол, които решават какви количества нефт да продават на световния пазар.

"Виждаме нарастване на търсенето с около 2.4 млн. барела на ден", казва Ал Гайс.

В началото на септември Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще намалят допълнително производството си на суров петрол, за да повишат цените.

Според Международната агенция по енергетика, решението на двата големи производителя на петрол и членове на ОПЕК може да причини "значителен недостиг на доставки" до края на тази година.

Световното търсене на петрол през 2023 г. достигна рекордни нива, заради по-доброто от прогнозираното представяне на големи икономики като САЩ, а към това трябва да се добави и търсенето от страна на Китай след COVID, въпреки проблемите на втората световна икономика.

Според Ал Гайс, решението за ограничаване на производството е "доброволно решение, взето от две суверенни нации", продиктувано от несигурност.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. цените на петрола скочиха и достигнаха над 120 долара за барел през юни миналата година.

През май тази година цената на суровия петрол падна до малко над 70 долара за барел, но оттогава непрекъснато се повишават, тъй като производителите ограничават добива, за да подкрепят пазара.

Суровият петрол сорт „брент“, който е референтен за цените в Европа, надхвърли 95 долара за барел, а опасенията са, че цената може да надмине 100 долара за барел.

Повишението доведе до предупреждение към шофьорите, че цените на горивата може да се повишават през следващите 10 месеца, и предизвика опасения, че инфлацията в ключови икономики може да е висока по-дълго време.

Справка във специализирания сайт "Фуело", който сравнява цените на горивата, показва, че за последните три месеца дизелът и в България е поскъпнал с повече от 18% и в момента средната цена е 2, 90 лв. за литър, увеличението при най-масовия бензин А - 95 е с малко над 12%, а средно за литър е близо 2, 87 лв.

Растящите цени на горивата може да помрачат перспективите пред централните банки в мисията им да овладеят инфлацията, която се задържа далеч над целевото ниво от 2%.

Именно поевтиняването на горивата допринесе за забавянето й през първата половина на 2023 г., но през втората половина на годината и 2024г. цената на петрола по-скоро ще действа в обратна посока,

На въпрос дали е загрижен от повишаването на цените на петрола, което ще се отрази на инфлацията по света, ако надхвърли 100 долара за барел, лидерът на ОПЕК отбелязва, че темата не бива да се разглежда в краткосрочен план

Според него, петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г.

"Търсенето на енергия ще нарасне с близо 25% до 2045 г. в сравнение с това, което е днес - и ще са необходими всички форми на енергия", казва Ал Гайс.

Затова Ал Гайс твърди, че ОПЕК е по-загрижен за "недостатъчните инвестиции" в петролния сектор.

"Някои призоваха за спиране на инвестициите в петрол. Това е също толкова опасно. Ще доведе до нестабилност в бъдеще, възможен недостиг на доставки", казва Ал Гайс и допълва "Затова ние от ОПЕК винаги сме се застъпвали за значението на продължаването на инвестирането в петролната индустрия, като също така инвестираме в декарбонизиране на индустрията и преминаваме към добавяне на други форми на алтернативна енергия, като например възобновяеми енергийни източници," казва Ал Гайс.

Думите му идват преди срещата на ключови петролни играчи в сряда в Абу Даби за Международното петролно изложение и конференция ADIPEC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024