ЦИК пренаписа мотивите си, за да оправдае забраната на машинното гласуване Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия е опитала да защити решението си за забрана на машинното гласуване с мотив, който изобщо не е споменат в акта ѝ от 27 октомври.

Това стана ясно след изслушването пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе по 12 жалби срещу ЦИК.

Още една жалба е внесена и срещу решението на ЦИК да обяви за нищожна заповедта на столичната общинска избирателна комисия, която постановяваше, че в София би трябвало машините да се ползват. В крайна сметка в цялата страна бяха оставени единствено хартиените бюлетини.

Съдът отказа да ги гледа по спешност още преди първия тур с формално оправдание, че липсвали дежурни съдии.

Новото основание, което представителите на комисията са изложили пред ВАС, се оказва скандалът със справката на ДАНС и подписа на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов върху документа за окончателно удостоверяване на сигурността на машините.

Стойнов беше уличен от ДАНС в предполагаемо нарушение на сигурността заради снимки с телефон при генериране на код за машините. Досега срещу него няма повдигнато обвинение за престъпление, но само този факт стана повод за огромно политическо напрежение в последния ден на изборите.

Васил Пандов от ПП-ДБ разкритикува ЦИК, че представя пред ВАС съвсем различни аргументи от тези, които са посочени в официалното решение за забрана на машинното гласуване на местните избори.

"В него са посочва като единствена и основна предпоставка, че няма решение на Министерството на електронното управление (б.р. то беше издадено 2 часа след акта на ЦИК). В него няма нищо за подписа на министъра. ЦИК се опитва да допълни акта си, защото той е издаден неправилно. Той е издаден в нарушение на трайна практика на КС. Комисията е посочила разпоредба в Изборния кодекс, която има около 30 отделни предпоставки, но не е посочила заради коя от тях взема решението - такава няма", каза Васил Пандов.

"ЦИК е решила по целесъобразност, а не с основание в Изборния кодекс, да ограничи правата на българските граждани за гласуване. Нито има техническа експертиза, нито възможност да постанови това, което се твърди (в справката на ДАНС). Законът посочва, че единствената предпоставка, с която ЦИК може да нареди гласуване само с хартиени бюлетини, е ако МЕУ удостовери, че машините не съответстват. НЕ само че няма такова решение към момента, в който е издаден актът на ЦИК, а впоследствие има решение за съответствие", каза още той.

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова също се яви на делото като част от жалбоподателите.

"Ние правим всички усилия да бъдат законово защитени правата на всички български граждани в изборния процес. Правовата държава трябва да се защитава с процедури, а не с активни мероприятия. Основните мотиви (на ЦИК) за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори и решения на институции, които нямат връзка с Изборния кодекс", каза Йорданова.

ВАС трябва да се произнесе до края на деня, за да стане ясно дали ще може да се гласува с машини поне на балотажа на местните избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024