ЦИК отказа ново броене на гласовете за Таня Андреева въпреки несъответствия в протоколите Снимка: © Facebook/Таня Андреева

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа повторно преброяване на гласовете в 43 секции в 24 МИР София, където има подадена жалба от кандидат-депутата на ПП-ДБ Таня Андреева за неправилно отчетени преференции.

Андреева съобщи по-рано, че гласовете от машините с преференция за нея не са отчетени правилно. Според протоколите на СИК тя има 2228 преференции, но кандидатката твърди, че те са над 2319 - или най-малко с 91 гласа повече от отчетените. По думите ѝ тези гласове не са "отчетени и не са пренесени от разписката от машината към протокола".

Тя подаде жалба към ЦИК за повторно преброяване, която е била отхвърлена.

Зам.-председателят на изборния орган Цветозар Томов лично е направил проверка, като е сравнил данните от машините в посочените секции с числата от протоколите и е установил, че действително има нарушения. Един такъв случай е в секция в Дружба, където данните от машината показват 14 преференции за Андреева, а в протоколите са записани 0 лични гласа.

Въпреки несъответствията, открити от зам.-председателя на ЦИК, останалите членове на комисията са отхвърлили предложенията за преброяване с 10 гласа "против". Единствено Томов е гласувал "за".

По думите на Андреева на нея не ѝ достигат около 82 гласа, за да размести листата на обединението и да стане депутат в 50-ото Народно събрание. В своя публикация във Facebook тя определи решението на ЦИК като "несправедливо" и написа: "това не ме отказва да се боря за гласовете, с които сте ме подкрепили".

Таня Андреева беше кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" в 24 МИР София и беше 13-а в листата. Тя обаче остава извън парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024