ЦИК отказа ново броене на гласовете за Таня Андреева въпреки несъответствия в протоколите Снимка: © Facebook/Таня Андреева

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа повторно преброяване на гласовете в 43 секции в 24 МИР София, където има подадена жалба от кандидат-депутата на ПП-ДБ Таня Андреева за неправилно отчетени преференции.

Андреева съобщи по-рано, че гласовете от машините с преференция за нея не са отчетени правилно. Според протоколите на СИК тя има 2228 преференции, но кандидатката твърди, че те са над 2319 - или най-малко с 91 гласа повече от отчетените. По думите ѝ тези гласове не са "отчетени и не са пренесени от разписката от машината към протокола".

Тя подаде жалба към ЦИК за повторно преброяване, която е била отхвърлена.

Зам.-председателят на изборния орган Цветозар Томов лично е направил проверка, като е сравнил данните от машините в посочените секции с числата от протоколите и е установил, че действително има нарушения. Един такъв случай е в секция в Дружба, където данните от машината показват 14 преференции за Андреева, а в протоколите са записани 0 лични гласа.

Въпреки несъответствията, открити от зам.-председателя на ЦИК, останалите членове на комисията са отхвърлили предложенията за преброяване с 10 гласа "против". Единствено Томов е гласувал "за".

По думите на Андреева на нея не ѝ достигат около 82 гласа, за да размести листата на обединението и да стане депутат в 50-ото Народно събрание. В своя публикация във Facebook тя определи решението на ЦИК като "несправедливо" и написа: "това не ме отказва да се боря за гласовете, с които сте ме подкрепили".

Таня Андреева беше кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" в 24 МИР София и беше 13-а в листата. Тя обаче остава извън парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024