ЦИК прие правилата за видеозаснемане и излъчване на изборите Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие условията за видеозаснемането и видеоизлъчването на предстоящите избори на 2 април.

Това става след поправките в Изборния кодекс, при които беше решено в изборния ден да има видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане при преброяването на гласовете от вота. Народните представители оставиха ЦИК и Министерски съвет (МС) да решат как точно ще се случи процесът.

Решението на ЦИК е МС да осигури технически видеозаснемането и излъчването. Друго условие е резолюцията на излъчване да може да разчита и разпознава номерата на хартиената бюлетина и бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано.

Изискването е да може да се наблюдава със звук и картина преброяването на гласовете на всички граждани на територията на страната, същото важи и за процеса по съставянето на протоколите на секционните избирателни комисии.

Във всяка секция с видеонаблюдение ще се осигури онлайн излъчване - интернет, картина, звук. Записи трябва да се подсигурят дори в случаите, когато по технически причини е прекъснало онлайн излъчването.

Периодът, който ще обхваща, е от обявяването на гласуването за приключило до съставяне, включително подписване, на протокола на СИК. За да не бъде компрометиран процесът, ще трябва да се осигури и високо ниво на защита от кибератаки.

Изключение има за подвижните секции като тези в лечебните заведения, местата за лишаване от свобода и задържане, в социалните институции, както и в избирателните секции извън страната.

От 8 февруари ЦИК приема и документите на партиите и коалициите, които искат да участват в изборите на 2 април. Крайният срок за регистрация изтича на 15 февруари в 17 ч.

При участие в изборите за народни представители партиите и коалициите трябва да внесат безлихвен депозит от 2500 лева по сметка в Българската народна банка и не по-малко от 2500 подписа на избиратели.

Всеки избирател може да участва само в една подписка. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024