Бившият областен управител на София Вяра Тодева става кандидат за депутат Снимка: © Screenshot bTV

Вяра Тодева, която служебният кабинет на Димитър Главчев освободи като областен управител на София, влиза в листите на ПП-ДБ като кандидат за народен представител. Това съобщи самата тя по bTV.

Едно от последните решения, които Тодева взе като областен управител на София, беше да поднови демонтажа на Паметника на съветската армия. Така, освен съветския войник с вдигнат автомат и останалите фигури от високия постамент в центъра на столицата, от монумента беше свален и "благодарственият" надпис към Съветската армия от името на българския народ, който беше исторически недостоверен.

Тодева отново защити решението за демонтажа на паметника, като припомни, че тя самата е юрист и според нея е спазена буквата на закона.

"Няма никаква причина Шпагин, войник на чужда армия да бъде в центъра на София. Постарахме се да спазим изцяло законодателството. Изпълнявахме решението на Столичния общински съвет. Паметникът е доказано опасен и трябва да бъде реставриран, не само преместен," каза тя.

След започването на процедурата по демонтаж на монумента в края на миналата година на Тодева ѝ се наложи да ходи с охрана, заради получени заплахи за живота ѝ. Според нея обаче решението за съветския монумент е било правилно.

Тя очерта и още един сериозен проблем, който трябва да намери законодателно решение в следващия парламент. Става въпрос за управлението на държавната собственост, защото по думите ѝ държавата и общините рискуват да загубят голяма част от своите имоти.

"Държавата не знае кое е нейна собственост, не знае кои са всичките ѝ имоти. Миналата година беше отменен и мораториумът върху т.нар. придобивна давност върху имоти частна държавна и частна общинска собственост," каза Тодева.

Тя обясни, че след отпадането на забраната се очертава сериозен проблем, като даде пример със случай в столичния квартал "Слатина", при който частно лице се опитало да завземе 22 дка. частни имоти.

"Ако човек се сдобие с информация, че даден имот не е на частно лице, той може да се сдобие с констативен нотариален акт. След това са необходими трима свидетели, които да декларират, че имотът е бил в негово владение за 10 години и това на практика да му позволи да го придобие," стана ясно от думите на Тодева.

Докато е била заместник-областен управител на София, а впоследствие и областен управител, Вяра Тодева е изпращала редица сигнали по тази схема към СДВР и ГДБОП, обясни още тя.

Според нея трябва да се завърши работата по регистъра на държавната и общинската собственост, което е трябвало да стане още през 1996 година, но така и не е направено.

Областният управител на София Вяра Тодева Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024