ЦИК: Смяната на членове на СИК е сред причините за масово сгрешените протоколи Снимка: © Screenshot

Масовата смяна на стотици членове на секционни избирателни комисии е сред причините за многото сгрешени протоколи на изборите на 9 юни. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Повече от 800 членове на секционни избирателни комисии са били сменени в последния ден преди изборите - най-много са те в Благоевград, на второ място по откази е Монтана. Новопосочените членове не са преминавали през надлежното обучение, което още в изборния ден повдигна сериозни съмнения за това доколко качествено ще си свършат работата.

Eдва след като получи и обработи 100% от протоколите, ЦИК ще направи и пълен анализ на какво се дължат допуснатите грешки при преброяването на резултатите от комисиите по места.

Въпреки по-бавната обработка на данните, според говорителя на ЦИК, всички срокове по закон ще бъдат спазени:

  • на 12 юни ще бъдат обявени резултатите от изборите за Европейски парламент;
  • на 13 юни ще бъдат обявени резултатите от вота за Народно събрание;
  • на 14 юни ще бъдат обявени имената на 17-те евродепутати;
  • на 16 юни ще бъдат обявени имената на 240 български народни представители;

В изборния ден 134 машини не са работили, което е около 1% от всички устройства, като предстои да се направи анализ за причините за това, обясни Матева, като допълни, че са дадени указания устройствата за гласуване да бъдат отделени в други помещения.

100% от протоколите от чужбина вече са приети, чакат се още от страната.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. Говорителят на ЦИК: Крайно време е за санкции на членове на СИК, които не си вършат работата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024