"Тур по посолствата" за Борисов и Пеевски, докато вотът на недоверие виси

Бойко Борисов и Делян Пеевски се отдадоха на неочаквана дипломатическа дейност в деня, в който парламентът трябваше да гласува по вота на недоверие срещу кабинета "Денков".

Гласуването беше отложено за 17 ноември след синхронното решение на ГЕРБ и ДПС да напуснат пленарната зала и след тактическия ход на БСП да провали кворума при поисканото прегласуване.

По същото време Борисов беше на среща с посланиците на страните от ЕС в рамките на Испанското председателство.

Колкото до Пеевски - внезапната му трансформация в антируски "ястреб" е намерила нова публика в лицето на посланика на Украйна Олеся Илашчук.

Дипломатическата среща на Борисов с посланиците се оказва посветена на "анализа на ГЕРБ за представянето ни на местните избори и изводите от резултатите".

"Обсъдихме също отношенията между партиите, подкрепящи правителството, включително и в контекста на бюджет 2024. Сред останалите теми на разговора бяха политиките в сферите на енергетиката, икономиката, инвестициите и сигурността", пише той в профила си във Facebook.

"Партиите, подкрепящи правителството" обаче се оказаха само ПП-ДБ при гласуването в пленарната зала по вота на недоверие, след като ГЕРБ и ДПС отказаха да гласуват в подкрепа на кабинета на 16 ноември, а ПП-ДБ - да спрат за 3 дни вноса на руско гориво в България.

Според Испанското посолство, което разпространи снимки от срещата, дипломатите са обсъдили "отношенията на България с ЕС, международната политическа обстановка и евроатлантическите ангажименти на страната" с Борисов.

Паралелно с това - Делян Пеевски използва срещата си с посланика на Украйна за повод да разпространи собствените си позиции по вътрешнополитическия казус с вноса на руски нефт за "Лукойл Нефтохим".

"Да продължат да работят срещу режима на Путин и неговото финансирането, се договориха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук. Украинският посланик благодари лично на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и на ДПС за проактивната позиция в подкрепата на Украйна срещу престъпния путински режим от страна на България", се казва в съобщение на пресцентъра на партията.

"Аферата „Лукойл“ трябва да бъде разкрита и всички замесени да понесат отговорност. Прокуратурата и ДАНС трябва да се намесят в тази чудовищна международна афера „Лукойл“, е цитиран да казва Пеевски.

Още сутринта стана ясно, че Агенция "Митници" ще проверява къде отива износът от рафинерията и дали наистина има заобикаляне на санкционния режим от "Лукойл". За целта ще се правят насрещни проверки с Украйна (където Нефтохим може да изнася бензин и дизел), и други страни извън ЕС (където може да се изнасят само определен тип нефтопродукти, които са забранени в съюза).

"По предварителна информация над 60% от преработения в „Лукойл Нефтохим“ руски петрол не отива за българския или украинския пазар, а съществуват обосновани предположения, че зад тези данни се крият милиарди, с които се финансира престъпния руски режим и войната", пише в прессъобщението на Делян Пеевски.

Липса на кворум отложи вота на недоверие, след като ГЕРБ и ДПС напуснаха залата (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024