Турция е забранила транзитния износ на стоки към Русия, които са включени в забранителните списъци на САЩ и ЕС.

Това се случа за първи път от началото на войната в Украйна и е отклонение от досегашната политика на Анкара, която отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Обемът на износа от Турция към Русия достигна рекордни нива през 2022 г., след като страната стана един от основните маршрути за заобикаляне на европейското и американското ембарго.

Годишното увеличение на износа е около 3 млрд. долара - това е и оценката на щетата, която руските фирми ще трябва да поемат заради решението на турските власти да спрат транзита.

ЕС и САЩ започнаха да прилагат ответни мерки срещу паралелния износ, като предупреждават страните, които съдействат за нарушаването на санкционния режим спрямо Русия с вторични санкции, подобни на тези, наложени срещу Иран.

Блокирането на транзита е свързано с участието на Турция в митническия съюз на ЕС. Оформянето на стоки от европейски и американски произход се случва в европейската митническа система, в която съществува забрана за износ към Русия на конкретни продукти.

Ако стоките са с турски произход или не попадат под санкции, Анкара не ги блокира.

Руските логистични компании все още имат "вратичка" за заобикаляне на санкциите през Турция, но това ще оскъпи значително крайната стойност на стоките. Възможно е предназначените за транзит стоки да се обмитяват в Турция, и след като се платят всички дължими такси и данъци, да се оформят отново за износ, като този път произходът им ще е формално турски.

Това ще доведе до забавяне с поне 3-4 дни на транспорта и увеличение на себестойността на износа.

Санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия засягат общо 10 000 продукти - електроника, резервни части, оборудване, химически продукти, стоки за авиацията и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024