UBS предложи да купи Credit Suisse за 1 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Най-голямата швейцарска банка UBS е предложила да купи Credit Suisse за 1 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Сделката може да бъде финализирана още в неделя, а швейцарските власти обмислят промяна в законодателството, която би могла да избегне процедурата по гласуване от страна на акционерите на UBS и Credit SUisse за осъществяването на транзакцията.

Споразумението за придобиване на всички акции може да бъде подписано до часове, а цената е малък дял от пазарната оценка за Credit Suisse при затварянето на търговията в петък.

Офертата, направена в неделя сутрин, е с цена от 0,25 швейцарски франка, която акционерите да получат под формата на дялово участие в UBS. За сравнение, в петък цената на акциите на Credit Suisse беше 1,86 швейцарски франка.

Оценката на UBS изглежда като тежка присъда за състоянието на конкурента им, който има 14 млрд. долара годишни приходи и управлява активи за 1,4 трилиона долара.

FT посочват, че ситуацията е много динамична и няма гаранции, че условията ще останат същите или че ще се стигне до окончателно подписване на споразумението за придобиване.

Условията са силно повлияни от Швейцарската национална банка и финансовия регулатор Finma. В сряда Credit Suisse поиска от централната банка да ѝ предостави спешна кредитна линия от 50 млрд. швейцарски франка.

Дори тази спасителна мярка не предотврати допълнителното обезценяване на акциите ѝ, а клиентите на Credit Suisse продължаваха да изтеглят парите си. Тогава Националната банка се намеси с предложение за принудително сливане заради притесненията за жизнеспособността на втората по големина финансова институция в Швейцария.

Според данни на FB - само за един ден изтеглянето на депозити от Credit Suisse e стигнало 10 млрд. швейцарски франка. За последните три месеца от миналата година клиентите на групатаса изтеглили 111 млрд. швейцарски франка.

В събота швейцарското правителство се събра на заседание, за да обсъди извънредни мерки, които да усокрят сделката по придобиването на Credit Suisse от UBS.

Too big to fail: Спасяването на Credit Suisse ще струва почти 54 млрд. долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024