Too big to fail: Спасяването на Credit Suisse ще струва почти 54 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse ще изтегли до 50 млрд. франка заем (почти 54 млрд. долара) от Националната банка на страната, за да подсигури краткосрочните си ликвидни нужди.

Интервенцията се наложи малко след като акциите на финансовата институция се сринаха до рекордно ниски нива в резултат на обявлението на основния ѝ инвеститор - Саудитската национална банка - че не може да купува повече акции в нея заради регулаторните ограничения.

Това съобщение беше разчетено като сигнал за потенциален риск от срив на Credit Suisse, което провокира и масово оттегляне на инвеститори, което нанесе сериозен удар не само на конкретната банка, а и на цялата европейска банкова индустрия.

В сряда вечер Швейцарската национална банка беше принудена да обяви, че ще подкрепи Credit Suisse, ако се стигне до такава необходимост - но че институцията отговаря на капиталовите и ликвидни изисквания за банка от системна значимост. Това доведе до възстановяване на над 30% от пазарната оценка на акциите ѝ.

Credit Suisse е една от 30-те банки в света, които са класифицирани като "твърде големи, за да фалират" от международния Борд за финансова стабилност - защото евентуалната им несъстоятелност би имала унищожителен ефект върху световната икономика.

  • В края на 2022 г. Credit Suisse разполагаше с активи за 574 млрд. долара - спад с 37% в сравнение с нивото им от 912 млрд. долара в края на 2020.
  • Подразделението им за управление на инвестиции отговаря за още 1,7 трилиона долара. Заради кризата обаче активите на Credit Suisse вероятно са намаляли още повече.

Банката е обект на разследвания и съмнения за съучастие във финансови злоупотреби от десетилетия. Обвиненията срещу нея варират от пране на пари в полза на японската мафия до нарушаване на американските санкции срещу Иран, съдействие при укриване на данъци, корпоративен шпионаж и др.

  • През 2022 г. Credit Suisse беше осъдена за пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо. Тогава Financial Times твърдеше, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари.
  • Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

Последният годишен доклад на Credit Suisse показа загуба на 8 млрд. долара и "съществена слабост" в счетоводството ѝ през 2021 и 2022 г. - особено притеснително признание за банка от световна величина.

През октомври 2022 г. Саудитската национална банка придоби стратегически дял от 9,9% в Credit Suisse срещу 1,5 млрд. долара.

В сряда обаче те обявиха, че не могат да предоставят повече капитал на швейцарската финансова институция, защото регулациите не им позволяват да притежават над 10%. На следващия ден председателят на Саудитската национална банка Амар Ал Худаири изрази съжаление за "известната паника" на пазара, която според него е "напълно ненужна".

Ал Худаири твърди, че Credit Suisse не е влизала в преговори с Рияд за допълнителна финансова помощ и че не знае откъде се е появило твърдението, че банката имала нужда от съдействие, което доведе до разпродажба на акциите ѝ.

Решението за отпускането на огромния дълг цели да "подкрепи основните бизнеси и клиенти на Credit Suisse, докато тя поема нужните стъпки за създаване на по-проста и фокусирана банка, изградена около нуждите на нейните клиенти".

Credit Suisse ще предложи за продажба 10 облигации от първи ред, деноминирани в щатски долари на стойност до 2,5 млрд. долара и още четири в евро за обща стойност до 500 млн. евро.

Тези мерки демонстрират "решително действие за подсилване на Credit Suisse, докато продължаваме стратегическата си трансформация", се казва в позиция на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023