Too big to fail: Спасяването на Credit Suisse ще струва почти 54 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse ще изтегли до 50 млрд. франка заем (почти 54 млрд. долара) от Националната банка на страната, за да подсигури краткосрочните си ликвидни нужди.

Интервенцията се наложи малко след като акциите на финансовата институция се сринаха до рекордно ниски нива в резултат на обявлението на основния ѝ инвеститор - Саудитската национална банка - че не може да купува повече акции в нея заради регулаторните ограничения.

Това съобщение беше разчетено като сигнал за потенциален риск от срив на Credit Suisse, което провокира и масово оттегляне на инвеститори, което нанесе сериозен удар не само на конкретната банка, а и на цялата европейска банкова индустрия.

В сряда вечер Швейцарската национална банка беше принудена да обяви, че ще подкрепи Credit Suisse, ако се стигне до такава необходимост - но че институцията отговаря на капиталовите и ликвидни изисквания за банка от системна значимост. Това доведе до възстановяване на над 30% от пазарната оценка на акциите ѝ.

Credit Suisse е една от 30-те банки в света, които са класифицирани като "твърде големи, за да фалират" от международния Борд за финансова стабилност - защото евентуалната им несъстоятелност би имала унищожителен ефект върху световната икономика.

  • В края на 2022 г. Credit Suisse разполагаше с активи за 574 млрд. долара - спад с 37% в сравнение с нивото им от 912 млрд. долара в края на 2020.
  • Подразделението им за управление на инвестиции отговаря за още 1,7 трилиона долара. Заради кризата обаче активите на Credit Suisse вероятно са намаляли още повече.

Банката е обект на разследвания и съмнения за съучастие във финансови злоупотреби от десетилетия. Обвиненията срещу нея варират от пране на пари в полза на японската мафия до нарушаване на американските санкции срещу Иран, съдействие при укриване на данъци, корпоративен шпионаж и др.

  • През 2022 г. Credit Suisse беше осъдена за пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо. Тогава Financial Times твърдеше, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари.
  • Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

Последният годишен доклад на Credit Suisse показа загуба на 8 млрд. долара и "съществена слабост" в счетоводството ѝ през 2021 и 2022 г. - особено притеснително признание за банка от световна величина.

През октомври 2022 г. Саудитската национална банка придоби стратегически дял от 9,9% в Credit Suisse срещу 1,5 млрд. долара.

В сряда обаче те обявиха, че не могат да предоставят повече капитал на швейцарската финансова институция, защото регулациите не им позволяват да притежават над 10%. На следващия ден председателят на Саудитската национална банка Амар Ал Худаири изрази съжаление за "известната паника" на пазара, която според него е "напълно ненужна".

Ал Худаири твърди, че Credit Suisse не е влизала в преговори с Рияд за допълнителна финансова помощ и че не знае откъде се е появило твърдението, че банката имала нужда от съдействие, което доведе до разпродажба на акциите ѝ.

Решението за отпускането на огромния дълг цели да "подкрепи основните бизнеси и клиенти на Credit Suisse, докато тя поема нужните стъпки за създаване на по-проста и фокусирана банка, изградена около нуждите на нейните клиенти".

Credit Suisse ще предложи за продажба 10 облигации от първи ред, деноминирани в щатски долари на стойност до 2,5 млрд. долара и още четири в евро за обща стойност до 500 млн. евро.

Тези мерки демонстрират "решително действие за подсилване на Credit Suisse, докато продължаваме стратегическата си трансформация", се казва в позиция на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024