Костадинов не каза защо "Възраждане" гласува в синхрон с ГЕРБ и ДПС и вместо това създаде скандал в bTV Снимка: © Screenshot

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов оправда общите гласувания на партията му в синхрон с ГЕРБ и ДПС, като твърди, че единственият, който командва групата му как да гласува, са избирателите. Той обаче не успя да даде особено правдоподобно обяснение на запис от заседание на парламента, в който се вижда как депутатите от "Възраждане" сменят вота си след инструкции от ГЕРБ.

Това стана по време на негово интервю за сутрешния блок bTV, на което водещите му показаха официални кадри от гласуване на предложение, свързано със здравеопазването, съгласно което частните болници да харчат пари без обществени поръчки.

В материала се вижда как първоначално групата на "Възраждане" гласува против, докато от ГЕРБ и ДПС гласува "за". Впоследствие е поискано прегласуване, а в кадър се вижда председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която подвиква "Гласуваме ЗА" - а малко след това всичките гласували против депутати на "Възраждане" променят вота си от отрицателен към положителен.

"Ние имахме тогава погрешно гласуване. Случва се понякога. Има моменти, в които се объркваме, не сме само ние", оправда се Костадин Костадинов.

Той определи видеоклипа като "манипулация" и твърди, че в този момент Десислава Атанасова е говорила на собствените си депутати. На записа обаче се вижда, че тя е обърната с лице към групата на "Възраждане".

Костадинов беше поканен в студиото на телевизията, за да даде обяснения по повод твърденията на независимия общински съветник в София Иван Алексиев, който твърди, че е бил пребит от хора на "Възраждане". Разговорът обаче се превърна в шумен скандал с размяна на остри реплики между госта и водещите.

Алексиев влиза в Столичния общински съвет като кандидат на партията, но заради "непреодолими различия с ръководството" я напуска и остава независим общински съветник. По думите му, той е бил заплашван от човек в националното ръководство, а зад скорошния му побой стоят именно хора от "Възраждане".

Костадинов отрече формацията му да има нещо общо с нападението, като постави под съмнение дали изобщо е упражнявано насилие и директно заплаши Алексиев, че ще се видят в съда.

Депутатът посъветва бившия си колега, че е "морално" да напусне Общинския съвет, след като е излъгал и вече не е част от "Възраждане".

Самият Костадинов обаче е бил в подобна ситуация - нещо, за което му напомниха водещите на "Тази сутрин". През 2012 г. е избран за общински съветник във Варна от ВМРО, впоследствие напуска партията, но запазва поста си в Общинския съвет. Попитан за това обстоятелство той не видя особена прилика.

"Моят резултат беше два и половина пъти по-висок. Останах, защото моят резултат е личен и мажоритарен", оправда се Костадинов, като изтъкна, че тогава е имал много повече преференции, заради което не можел да се сравни със "стотината" такива на Алексиев.

Разговорът в студиото на bTV бързо премина в нападки към водещите. Лидерът на "Възраждане" ги критикува за това, че са дали платформа на Алексиев да разкаже историята зад побоя си и ги обвини, че не са си направили проверка, че общинският съветник бил в "състояние на несъвместимост".

"Ние направихе пресконференция и аз не видях отразяване. [Алексиев] беше едновременно общински съветник и депутат. В продължение на пет седмици беше в списъка на депутатите на Възраждане, има зачислена заплата", каза Костадинов, като впоследствие призна, че няма информация дали общинският съветник е взел парите.

Депутатът отказа и да отговори на някои от въпросите на журналистите, като вместо това реши да сменя темата по свое усмотрение и сам да им задава въпроси:

Цънцарова: Вярно ли е, че сте молили на председателски съвет Алексиев да не бъде освобождаван като депутат?

Костадинов: Не е вярно естествено.

Цънцарова: Сигурен ли сте? Излизат истории от председателските съвети, сигурен ли сте, че няма да чуем и такава история?

Костадинов: А вие платихте ли глобата на д-р Мария Радева-Михайлова от миналата годината?

Въпросът му е във връзка с репортаж на водещата на bTV Мария Цънцарова. В свое разследване тя разкри, че депутатите на партията всъщност са се ваксинирали срещу COVID-19, въпреки че поставяха под съмнение ефикасността на ваксините. Костадинов твърди, че д-р Радева-Михайлова е била глобена в размер на 500 лв заради изнесена информация около случая с данните за ваксинираните депутати.

"Откъде ви дойде информацията за хората във Възраждане? Защо вие сте търсила информация за моето семейство?", попита той с особено остър тон.

"Вие ми оказвате натиск - и в момента. Журналистите пазим своите източници. Не нарушавам законите. Комисията за защита на личните данни се произнесе, че няма нарушение на закона, прокуратурата прекрати производството си по [този казус]", обясни му Цънцарова.

Лидерът на "Възраждане" уточни, че две години чакал "тази възможност" да зададе въпросите си и се оплака, че телевизията не му е давала достатъчно ефирно време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024