Първи сурови кадри от пълното слънчево затъмнение публикуваха българските учени от БАН Снимка: © Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН

Българските астрономи и астрофизици публикува първите сурови кадри от пълното слънчево затъмнение на 8 април. То не можеше да се наблюдава от територията на Европа.

Алексей Стоев от Астрономическата обсерватория в Стара Загора наблюдава явлението от Кервил, Тексас, а Никола Петров от космическата оберватория „Рожен" и екипът му бяха в района на град Монклова в Мексико.

За САЩ събитието е историческо, защото следващото пълно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава там, се очаква през август 2044 г. В Европа явлението се очаква през 2026 г.

Тазгодишното затъмнение се следеше и се коментираше на живо от учени в "София Тех Парк". На публично събитие хора от форума Ratio.bg обсъждаха феномена и значението му в човешката история.

NASA предава няколко часа на живо затъмнението от YouTube канала си от различни градове. Космическата агенция се включи към 20:00 ч. българско време и показа какво се вижда от няколко града по света - изгледи с телескоп и изяви на учени и астронавти от космическите станции.


Български учени ще следят пълното слънчево затъмнение от Америка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024