Учителите на изчезналата Ивана от Дупница отричат да са прикривали тормоз срещу нея Снимка: © Скрийншот, NOVA

Училищното ръководство на гимназията в Дупница, от която изчезна 17-годишната Ивана, отричат да са оставили момичето да бъде тормозено от съученици - критика, която беше отправена срещу тях от кмета на града Първан Дангов.

Класната ръководителка на момичето даде пресконференция, на която обяви, че "обгрижва учениците повече от собственото си дете", и разказа, че няколко пъти е търсила съдействие от майката на Ивана на 22 февруари още преди тя да избяга от училището.

Директорката на гимназията дори стигна дотам да обвинява изчезналото момиче в това, че "тормозило децата с поведението си", и твърди, че всички учители са били ангажирани с нейния случай.

Обясненията дойдоха часове след като кметът Дангов разпореди пълна проверка на действията на служителите на училището заради данните, че Ивана е подлагана на агресивно поведение от страна на съучениците си заради психично заболяване.

От МВР вече предупреждават, че е възможно момичето да е напуснало територията на Община Дупница, като се има предвид колко дълго време няма следа от нея.

"Не изключваме нито една версия, затова отправяме апел към гражданите - при информация, която може да е значима за нашите действия, незабавно да ни сигнализират. Уверявам ви, че в последните денонощия всеки сигнал при нас е проверен детайлно и своевременно", каза Светослав Григоров - директор на ОДМВР - Кюстендил.

Какво разказва класната ръководителка на Ивана?

Весела Владимирова твърди, че е опитала да разговаря с майката на 17-годишното момиче няколко пъти преди то да изчезне.

Поводът е бил, че Ивана е носила опаковка с парацетамол и поискала да пие лекарството. Учителката ѝ забранила да приема медикамента "без лекарско предписание", но момичето казало, че има разрешение от майка си.

"Три учебни часа по-късно мина покрай мен, размахвайки блистер с думите: „Парацетамолче“. Аз казах: „Ивана, дай ми лекарствата”, и тя хукна по стълбите нагоре. Обадих се на майката. Моите думи бяха: „Не зная колко е изпила. Моля ви за намеса, елате в училището", казва още Владимирова.

Ивана сама си е тръгнала от клас, като е оставила телефона и чантата си в училище.

"Чух Ивана да казва "пишете ми отсъствие, аз имам бележка. Чантата и телефона ще ми вземе мама". И друг път се е случвало тя да си оставя телефона в училище и после майка й да идва да го прибира", твъри още учителката.

Оттогава няма връзка с детето.

"Не зная какво да кажа, мъчно ми е, не съм спряла да я търся, не съм спала четири дни", каза още класната ръководителка през сълзи.

Директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Дупница Виолета Стефанова – Савова твърди, че момичето е променило поведението си през последните месеци, като започнало да пие енергийни напитки, да носи "по-разголени" дрехи и да напуска самоволно часовете.

"Тогава повиках майката, за да попитам има ли проблем с детето, защото се държи необичайно”, разказа още директорката. По думите ѝ майката на Ивана е отрекла да има промяна.

В училището няма и официални медицински документи, които да удостоверяват, че Ивана е посещавала психолог - въпреки че кметът на града Първан Дангов обяви, че тя е имала "заболяване, идентифицирано от лекар" и че е консултирана от психолог и психиатър.

Дангов обвинява учителите в подценяване на проблема с психичното ѝ състояние, заради което се е стигало и до тормоз на съученици, но не са направили нищо.

Според училищното ръководство - на родителите на Ивана е била предложена възможността обучението ѝ да премине в онлайн режим, но те не били съгласни.

Търсенето на изчезналото момиче продължава вече четвърти ден, като в него се включиха над 100 доброволци и служители на полицията, като се използват дронове, термокамери и кучета.


Кметът на Дупница уличи учителите на изчезналата Ивана в бездействие спрямо проблемите ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024