На 31 години тя е най-новият член на клуба на самосъздалите се милиардери. Уитни Уолф Хърд е създателката на приложението за запознанства Bumble, при което само жените могат да направят първата стъпка към общуването с бъдещия партньор.

Хърд е и най-младата жена - главен изпълнителен директор на компания - която прави първично публично предлагане в САЩ.

Bumble дебютира в Nasdaq на 11 февруари при цена от 76 долара на акция, което е значително по-високо ниво от първоначално прогнозираната стойност от 43 долара. Уитни Уолф Хърд притежава 11,6% от собствеността на компанията, което моментално изстреля личното й богатство отвъд границата на 1 млрд. долара.

Forbes я смята за най-младата жена, която е постигнала милиардно състояние не вследствие на наследство или брак, а благодарение на собственото си изобретение. Fortune оспорва тази титла, която досега се държеше от 23-годишната Кайли Дженър. Така или иначе, успехът на Bumble на борсата е недвусмислен, а Уитни Уолф Хърд има пълно основание да празнува.

Тя описва усещането от публичното предлагане на Bumble като "доста сюрреалистично" и коментира, че се надява рекордът й като най-млада жена начело на IPO да бъде подобрен в най-скоро време.

Пътят на Уитни Уолф Хърд до върха е доста дълъг и богат на обрати.

Родена е през 1989 г. в Солт Лейк Сити (Юта), а на 22 години се мести в Силициевата долина, където се присъединява към технологичен инкубатор.

Тя е част от екипа, който създава Tinder - приложението, което прави революция в индустрията на онлайн-запознанствата.

Хърд напуска компанията със скандал, в който обвинява своя бивш партньор (в компанията и в живота) Джъстин Матийн в сексуален тормоз. Завежда дело срещу него и главния изпълнителен директор на Tinder Шон Рад, като твърди, че е била заплашвана, обиждана и лишена от признание за заслугите си като съосновател на компанията.

От Tinder отричат обвиненията, но сключват бързо споразумение и случаят приключва. Малко след това Уитни Уолф Хърд се мести в Тексас и създава своя собствена алтернатива на приложението за запознанства - Bumble. Работи в партньорство с руския милиардер Андрей Андреев, който още през 2006 г. основава социалната мрежа Badoo - популярна сред потребители от Латинска Америка и Европа.

Това, което отличава концепцията на Bumble, е женското начало. Само момичетата могат да правят първия контакт с потенциалните си партньори в хетеросексуална връзка - опит да се поправи незавидната репутация на Tinder и други app-ове за срещи.

През 2017 г. тя коментира пред FT, че приложението й е "допринесло" за повече от 5000 годежа и сватби, като казва, че скоро очаква да се появят и първите Bumblе-бебета. Екипът й дори създава бебешки дрехи с надпис "Мама направи първата стъпка". Самата тя е майка на едногодишно дете. Запознава се със своя съпруг по "аналоговия" начин, по време на ски ваканция в Аспен.

Пет години след началото на Bumble партньорът й Андрей Андреев напуска компанията. Няколко месеца по-рано Forbes публикува разследване, в което твърди, че в лондонския офис на технологичния стартъп се прилагат сходни практики за подценяване на жените-служители, с каквито твърди, че се е сблъсквала Хърд в Тиндер. Обвиненията хвърлят сянка на съмнения върху най-важното пазарно предимство на Bumble - защитата на феминизма.

През 2019 г. акциите на Андреев са изкупени от инвестиционния фонд Blackstone Group, който прави оценка от 3 млрд. долара на активите на компанията.

Най-големият й конкурент остава Match Group, към която принадлежат Tinder, Match.com и OkCupid. Два дни преди Bumble да излезе на борсата, Match обявява, че ще купи южнокорейската чат-компания Hyperconnect, за да разшири присъствието си в Азия.

Отношенията между Bumble и Match донякъде напомнят на критичната връзка на Хърд с Матийн. Компаниите водят няколко дела с обвинения за нарушение на патентни права и кражба на търговски тайни, но през 2020 г. сключват споразумение за прекратяване на претенциите.

Пазарът за този тип услуги очевидно е достатъчно широк за всички. А и компаниите си дават сметка, че задоволяват различен тип интереси при различна аудитория.

Ако в Америка Bumble е позитивен символ на феминистката сила, във Великобритания някои от потребителите му се оплакват, че просто прави услуга на мързеливите мъже, пише FТ. Във Франция жените не желаели да бъдат карани да правят първа стъпка при свалките, но услугата привлича интерес за това, че им дава "право на избор".

Bumble няма алгоритъм, който гарантира истинска любов. Но със сигурност се оказа формулата на успеха за едно момиче - Уитни Уолф Хърд.


Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси? Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси?

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза

Създателят на The Pirate Bay се подигра с провала на alt-right платформата Parler Създателят на The Pirate Bay се подигра с провала на alt-right платформата Parler


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024