Украинската армия атакува ключовия регион Запорожие Снимка: © Getty Images

Украинските атаки в ключовия южен регион Запорожие продължават, твърдят руски официални лица и военни блогъри, които съобщават за тежки боеве там. Те казват, че украинските войски, подкрепяни от танкове, артилерия и безпилотни самолети, се опитват да напреднат южно от град Орихив за втора поредна нощ.

Високопоставен представител на украинската отбрана заяви, че противникът е в „активна отбрана“, пише BBC.

Няколко военни експерти вече заявиха, че фокусът на дългоочакваната контраофанзива на Украйна ще бъде Запорожие. Те твърдят, че Киев се опитва да си възвърне достъпа до Азовско море, разделяйки окупационните руски сили в региона на две откъснати части. Това не само ще отслаби бойните им възможности, но и ще елиминира сухопътния мост към Крим – южния полуостров на Украйна, незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

По-рано в четвъртък базираният в САЩ Институт за изучаване на войната (ISW) заяви, че контранастъплението на Украйна е започнало – въпреки че Киев продължава да пази мълчание по този въпрос.

Според ISW Украйна е провела контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора на фронта.

Междувременно британското министерство на отбраната заяви, че „в повечето райони Украйна държи инициативата“, докато тежките боеве продължават.

Руският елит все повече губи вяра във военния успех на Путин

Русия завзе по-голямата част от Запорожка област – включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа – скоро след като президентът Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г.

Столицата на региона, град Запорожие, се контролира от Украйна.

Няколко руски прокремълски военни блогъри съобщиха късно в четвъртък, че Украйна е възобновила атаките си през нощта. По техни думи са били разположени и бронетранспортьори и дронове, които насочват артилерийския огън.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че съобщеното по-рано украинско нападение е било отблъснато, което е навредило на противника. Министърът не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

В последния си бюлетин от четвъртък вечерта украинските военни заявиха само, че „противникът продължава да се отбранява“ в посока Запорожие, както и в съседен Херсон – регион, засегнат от масови наводнения след срутването на голям язовир в началото на седмицата.

Украинските военни добавиха, че през деня руските войски са нанесли въздушни удари там и са използвали артилерия.

Украйна планира контраофанзива от месеци, но искаше възможно най-дълго време, за да обучи войските си и да получи модерно военно оборудване от западните съюзници.

Миналия месец Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви пред BBЦ, че Киев е готов да започне атаката - без да назовава конкретна дата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024