Украинските сили се похвалиха с български противотанкови оръжия Снимка: © Министерство на отбраната на Украйна/Mil.in.ua

Въоръжените сили на Украйна вече разполагат с български противотанкови оръжия. Това става ясно от снимки, публикувани от украинското Министерство на отбраната.

Българските противотанкови безоткатни оръдия ATGL-H са предадени на силите за териториална отбрана на Украйна, се казва в изявлението. На снимките се вижда как бригада за териториалната отбрана на Украйна демонстрира обучение с българските оръжия.

Посочва се още, че оръдието е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника.

"Екипажите на нашите противотанкови безоткатни оръдия за пореден път отработиха способността да унищожават бронирани машини и жива сила на противника", посочват от бригадата.

Посочва се още, че оръдието е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника.

В съобщението на украинското министерство обаче не е конкретизирано дали оръжията са част от военна помощ за Украйна, която беше приета от Народното събрание миналата седмица. Списъкът с оръжия, които Украйна ще получи от страната ни, е засекретен. От българското военно министерство коментират пред БНР, че изпращането на военна помощ може да се осъществи едва след като решението бъде обнародвано в "Държавен вестник". По-рано от БСП призоваха президентът да наложи вето върху законопроекта.

Украинските въоръжени сили са се снабдили и със специални оптични мерници SGL-9MA, както и 73-милиметрови български снаряди RHEAT-9MA2 и ракетни горива, които също могат да се използват за унищожаване на жива сила на противника в укрития и тухлени укрепления, се казва в съобщението.

Украинското министерство на отбраната посочва, че според производителя в лицето на българския завод "Арсенал", снарядите могат да пробиват бронировка от 300 мм и да поразяват цели на разстояние от 1300 метра.

Снаряд RHEAT-9MA2 на българската фирма "Арсенал" за безоткатната пушка ATGL-H на украинската армия

Става ясно, че и друг тип български оръжия са влезли в арсенала на украинската армия, включително пушка SPG-9 Kopyo и български противотанкови гранатомети, произведени от фирмата "Булармас".

Новината за българското оръжие идва малко след като стана ясно, че служебният министър на отбраната Димитър Стоянов се е срещнал в Киев с украинския министър на отбраната Олексий Резников. Това беше обявено в публикация на Резников в Twitter, като от българското ведомство все още няма официално обявление за визитата на министъра.

Служебният министър на отбраната на посещение в Киев Украинският министър на отбраната пусна снимка с Димитър Стоянов от Киев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024