Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива Снимка: © Getty Images

Украйна изтегли войските си от няколко села в пограничния район на Харков на фона на продължаващия натиск от страна на руските сили.

Говорител на украинските военни заяви, че войниците са подложени на тежък обстрел и затова са се преместили на "по-изгодни позиции" в два района на североизточната част на Харков.

Миналата седмица Москва започна мащабна сухопътна атака в региона и отвори нов фронт на войната. Няколко града и села в Харков продължават да бъдат обстрел.

Заради напрегнатата военна ситуация президентът Володимир Зеленски отмени всички предстоящи пътувания в чужбина за следващите няколко дни.

Говорител на военните заяви в изявление, че решението за извеждане на войските от районите на Лукянци и Вовчанск е взето, за да се "запази животът на нашите военнослужещи и да се избегнат загуби". В хода на двугодишната война и двете страни в конфликта обикновено използват този тип език за придвижването към "по-изгодни позиции", за да означат отстъпление.

Продължава и евакуацията на жители от тези селища. През последните дни хиляди цивилни избягаха на запад към втория по големина украински град Харков - включително от град Вовчанск, разположен на 74 км.

Олексий Харковски, началник на полицията във Вовчанск, заяви в социалните медии, че боевете са интензивни и руските сили напредват с позиции в района.

"Ситуацията е изключително трудна. Противникът заема позиции по улиците на град Вовчанск", каза Харковски.

Киев изпрати подкрепления в по-широката Харковска област след петъчното нахлуване.

Опасенията за допълнителни военни действия на Кремъл в Харковска област нараснаха през март, когато руският президент Владимир Путин призова за създаването на буферна зона в рамките на украинската територия. Той иска тя да бъде обособена, за да се спрат все по-честите украински нападения срещу Болгород и други руски гранични райони. Според анализатори нападението над Вовчанск може да постави началото именно на такъв опит за "буферна зона".





Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024