Украинският външен министър е на необичайно посещение в Китай Снимка: © Getty Images

Най-високопоставеният дипломат на Украйна - външният министър на страната Дмитро Кулеба, се очаква да пристигне в Китай във вторник. Поканата е от неговия колега в Пекин - Ван И. Във фокуса на разговорите между двете делегации ще бъдат начините за прекратяване на руската инвазия и потенциалната роля на Китай в постигането на споразумение.

"Близо 29 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия външният министър Дмитрий Кулеба ще обсъди двустранните връзки на разговори с китайския външен министър Ван И по време на пътуването си до Китай от 23 до 25 юли. Основната тема на дискусията ще бъде търсенето на начини за спиране на руската агресия и възможната роля на Китай за постигането на стабилен и справедлив мир", се казва в изявление на украинското външно министерство.

Пътуването е необичайно - Китай се смята за близък съюзник на Кремъл. Двете страни обявиха партньорство „без граници“ през 2022 г. Това се случи само няколко дни преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Оттогава насам САЩ и Европа системно обвиняват Пекин, че изпраща компоненти и оборудване, използвани за поддържане на руското военно производство.

Китайски представители обаче нееднократно са заявявали, че връзките им с Москва са изградени на основата на неангажираност и не са насочени срещу трета страна.

Въпреки че втората по големина икономика в света все още не е осъдила публично руската инвазия, Киев е предпазлив в критиките си към Пекин.

През последните месеци се появиха различни мирни инициативи. Това се случва на фона и на предстящите избори в САЩ през ноември, които могат да доведат до завръщането на власт на бившия президент Доналд Тръмп. Републиканецът заплаши да спре жизненоважни потоци от военна и финансова помощ за Украйна, в случай че спечели втори мандат в Белия дом.

През юни Киев проведе международна среща на върха без руско присъствие в Швейцария, на която популяризира своята визия за мир. Украински представители вече заявиха, че през ноември е възможно да се проведе друга подобна инициатива, но този път с участието на руски делегати.

Китай, който не присъства на срещата на върха в Швейцария, заедно с Бразилия, публикува на 23 май отделен мирен план от шест точки, в който двете страни заявяват, че подкрепят провеждането на международна мирна конференция, която да бъде призната и от двете страни във войната.

Понастоящем Москва контролира около 20% от територията на Украйна.

През юни руският президент Владимир Путин постави свои условия за прекратяване на войната. Той иска Киев да отстъпи повече територия от тази, която Русия вече е окупирала насилствено, да изтегли войските си от фронта и да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Предложенията - закономерно - бяха отхвърлени от Украйна, САЩ и страните от НАТО.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024