Снимка: © Getty Images

Украинските сили твърдят, че са нанесли щети на руски логистичен военен кораб в Черно море. "Всеволод Бобров" е бил ударен край Змийския остров. На борда на плавателния съд - един от най-новите в руския военноморски флот, е избухнал пожар.

Подробности не са налични и засега информацията не може да бъде потвърдена независимо.

Два месеца и половина след като руските войски нахлуха в Украйна, стратегическото поражение на Русия е „очевидно“, смята украинският президент Володимир Зеленски. Поражението на Москва трябва вече да е „очевидно за всички по света, а също и за тези, които все още общуват с тях (руснаците)“, каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение в четвъртък вечерта. Само Русия няма смелостта да признае поражението.

570 здравни заведения в Украйна са били разрушени от руските атаки от началото на войната, включително 101 болници. „Това е безумие, това е варварство“, казва Зеленски. За него това е знак за самоунищожението на Русия, на която светът някога е гледал като на културна нация.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изясни военните цели на страната си. „Каквото и да отнеме и колкото и време да отнеме, Украйна ще се бори военно, а също и дипломатически страната ни да бъде напълно възстановена в цялата си териториална цялост, включително, разбира се, Донбас и Крим“, казва Кулеба в пред германския ZDF.

Междувременно в четвъртък индустриалният град Кременчук в централна Украйна е бил ударен от серия от руски ракети. Това е най-голямата атака срещу града от началото на войната преди два месеца и половина.

При ударите е повредена и рафинерия, казва регионалният военен началник Дмитрий Лунин. Предизвикан е и пожар, пострадали няма. Руските военни са изстреляли общо 12 ракети от неизвестен тип.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори