Украйна идентифицира с изкуствен интелект враговете и жертвите на войната Снимка: © Getty Images

Министерството на отбраната на Украйна получи безплатен достъп до софтуера за разпознаване на лица „Clearview AI”. За това съобщи пред Reuters главният изпълнителен директор на американската компания.

Технологията ще помогне на украинските власти в разпознаването на руски врагове, борбата с дезинформацията и при идентифицирането на жертвите от войната. Това ще позволи и на властите да проверяват потенциално заподозрени лица на контролно-пропускателните пунктове в страната.

Основателят на компанията „Clearview” – Хоан Тон-Тат, казва, че софтуерът разполага с база данни от над 10 млрд. снимки. Около 2 млрд. от изображенията са от руската социална платформа „ВКонтакте“.

Тази база данни може да помогне на украинските власти да идентифицират загиналите много по-лесно, отколкото ако се опитват да го правят чрез съпоставяне на пръстови отпечатъци. Софтуерът работи дори ако по лицето на жертвата има нанесени вреди.

В официално писмо от директора на компанията се посочва, че технологията може да се използва и за събиране на бежанци, разделени от семействата си, както и за идентифициране на руски оперативни работници и установяване на фалшиви публикации в социалните медии, свързани с войната.

С каква точно цел украинското Министерство на отбраната ще използва предоставената технология - все още не е ясно. От „Clearview” заявяват, че софтуерът не е предложен на Русия.

Срещу компанията за изкуствен интелект обаче има и редица критики. Една от тях е, че софтуерът може погрешно да идентифицира хора, което би довело до грешки в обявяването на самоличността на убити цивилни.

„Clearview AI” в момента е изправена пред няколко съдебни дела в САЩ за нарушаване правата за поверителност, заради използването на изображения от мрежата. Компанията твърди, че събира данните по начина, по който го прави и търсачката Google. Някои страни като Обединеното кралство и Австралия обаче смятат практиките ѝ за незаконни.

Преди седмица италианската агенция за защита на данните глоби “Clearview”с 20 млн. евро заради нарушаване на законите на ЕС за поверителност. Агенцията нареди на компанията да изтрие всички данни, които притежава за италиански граждани.

Според Гаранта за защита на личните данни (GDPR) - технологичната компания е „обработила незаконно и без адекватно правно основание“ биометрични данни на италиански граждани. Така са нарушени "свободите на субектите на данни, включително защитата на поверителността и правото да не бъдеш дискриминиран“.

По-рано американската компания Meta, която притежава Facebook и Instagram, поиска от „Clearview” да спре да взима от техните данни.

“Clearview” се превърна в един от най-популярните софтуери за лицево разпознаване през последните две години. Той предлага съвпадения от непрекъснато нарастваща база данни от снимки в интернет. Резултатите се свързват с изображения от различни сайтове като Flickr, Instagram, Getty Images и други.

Плановете за това Украйна да получи безплатен достъп до базите данни на технологичната компания, започнаха малко след началото на руската инвазия в страната.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/hakerat-ot-ukrainskata-it-armiya-koyto-blokira-ruskite-saytove-dokato-spi?page=2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024