Украйна иска сделката за зърното да бъде удължена, но и да включва други стоки Снимка: © Getty Images

Украйна иска споразумението за износ на зърно от Черно море да бъде разширено, така че да включва повече пристанища и стоки. Киев се надява, че следващата седмица ще бъде взето решение за удължаване на сделката с поне една година, съобщава "Ройтерс".

Намеренията бяха заявени отукраинския заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков. Споразумението, което спомогна за облекчаване на световната продоволствена криза, като отблокира три големи украински пристанища, изтича на 19 ноември. Миналия месец Москва каза, че ще прекрати участието си в него, но по-късно размисли.

"Ние вече много закъсняхме с даването на ясна информация на пазара за удължаването на споразумението. Надяваме се, че не по-късно от следващата седмица ще се разберем с нашите партньори Турция и ООН и целият пазар също ще получи ясен сигнал за по-нататъшното функциониране и продължаване на инициативата", казва Васков в интервю за Ройтерс.

Сделката беше договорена през юли с посредничеството на Турция и ООН. Тя позволява на около 10,5 млн. тона украински храни, основно зърно, да бъдат доставени на чуждестранните пазари.

Заместник-министърът по инфраструктурата заяви, че Украйна е предложила удължаване на срока с поне една година, както и разширяване на сделката, така че тя да включва пристанищата на южната Николаевска област, която осигуряваше 35% от износа на украински храни преди войната.

Киев е поискал и да се "оптимизират" задължителните проверки на корабите, които участват в превоза на храни, тъй като според тях Русия умишлено забавя проверките, за да намали скоростта на износа.

Весков отбелязва, че износът по споразумението може да възлезе на 15 млн. тона, ако Москва не забававя инспекциите на корабите.

"Когато Турция и ООН направиха свои собствени инспекции, те доказаха, че е възможно да се извършват повече от 40 инспекции на ден. Сега, след като Русия се върна отново имаме общо 12 инспекции на ден", посочва той.

Към момента нито ООН, нито Турция не са информирали Киев за условията за удължаване на споразумението, поставени от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024