Украйна иска сделката за зърното да бъде удължена, но и да включва други стоки Снимка: © Getty Images

Украйна иска споразумението за износ на зърно от Черно море да бъде разширено, така че да включва повече пристанища и стоки. Киев се надява, че следващата седмица ще бъде взето решение за удължаване на сделката с поне една година, съобщава "Ройтерс".

Намеренията бяха заявени отукраинския заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков. Споразумението, което спомогна за облекчаване на световната продоволствена криза, като отблокира три големи украински пристанища, изтича на 19 ноември. Миналия месец Москва каза, че ще прекрати участието си в него, но по-късно размисли.

"Ние вече много закъсняхме с даването на ясна информация на пазара за удължаването на споразумението. Надяваме се, че не по-късно от следващата седмица ще се разберем с нашите партньори Турция и ООН и целият пазар също ще получи ясен сигнал за по-нататъшното функциониране и продължаване на инициативата", казва Васков в интервю за Ройтерс.

Сделката беше договорена през юли с посредничеството на Турция и ООН. Тя позволява на около 10,5 млн. тона украински храни, основно зърно, да бъдат доставени на чуждестранните пазари.

Заместник-министърът по инфраструктурата заяви, че Украйна е предложила удължаване на срока с поне една година, както и разширяване на сделката, така че тя да включва пристанищата на южната Николаевска област, която осигуряваше 35% от износа на украински храни преди войната.

Киев е поискал и да се "оптимизират" задължителните проверки на корабите, които участват в превоза на храни, тъй като според тях Русия умишлено забавя проверките, за да намали скоростта на износа.

Весков отбелязва, че износът по споразумението може да възлезе на 15 млн. тона, ако Москва не забававя инспекциите на корабите.

"Когато Турция и ООН направиха свои собствени инспекции, те доказаха, че е възможно да се извършват повече от 40 инспекции на ден. Сега, след като Русия се върна отново имаме общо 12 инспекции на ден", посочва той.

Към момента нито ООН, нито Турция не са информирали Киев за условията за удължаване на споразумението, поставени от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024