Русия размисли: връща се в сделката за износ на зърно Снимка: © Vesselfinder.com

Само няколко дни, след като се оттегли от сделката за износ на зърно, Русия ще възобнови участието си в споразумението.

Изглежда дипломатическите усилия са спасили сделката, която позволява на украинското зърно и други стоки да достигат до световните пазари през черноморските пристанища на Украйна. В сряда Русия заяви, че ще се придържа към споразумението, след като Украйна обеща да не използва определения коридор в Черно море за нападение на руските сили.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че Киев официално се ангажира да използва създадения безопасен транспортен коридор между Южна Украйна и Турция в съответствие с разпоредбите на споразумението.

"Руската федерация смята, че получените гаранции към момента изглеждат достатъчни и възобновява изпълнението на споразумението", се казва още в позицията.

В събота Москва преустанови участието си в сделката за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция, позовавайки се на твърдения за нападение на украински безпилотен самолет срещу черноморския ѝ флот в Крим. Украйна не пое отговорност за нападението.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е информирал турския военен министър, че сделката за хуманитарен коридор за зърно "ще продължи по същия начин, както преди".

Ердоган изтъкна, че това ще даде приоритет на доставките за африканските държави, включително Сомалия, Джибути и Судан, в съответствие с твърденията на Кремъл, че повечето от изнесеното зърно е попаднало в по-богати държави.

Ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс заяви в понеделник, че 23% от общия товар, изнесен от Украйна по силата на споразумението за зърното, е отишъл в страни с по-ниски или средни доходи, които са получили и 49% от всички доставки на пшеница.

Външният министър на Германия коментира развоя на сделката и каза, че това показва какво може да постигне международната общност, ако откаже да бъде изнудвана от Русия. Споразумението за зърно приключва на 19 ноември и участниците в него все още трябва да се договорят за удължаването му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024