Украйна нанесе удари по военно летище край руския Волгоград Снимка: © Getty Images

Украйна е извършила атака с дрон срещу руско военно летище близо до Волгоград, Южна Русия.

Губернаторът на Волгоград Андрей Бочаров твърди, че ударът е бил нанесен около 3 ч. сутринта. Местни жители съобщават за поредица от експлозии. Няколко часа по-късно боеприпасите продължавали да се взривяват, предават международни медии.

Службата за сигурност на Украйна пое отговорност, като заяви, че е извършила дистанционното нападение срещу военновъздушната база Мариновка, на около 70 км западно от Волгоград, близо до град Калач на Дон.

В базата се намират около 30 изтребителя Су-34 и Су-35. Самолетите извършват редовни бомбардировки срещу украински позиции на фронтовата линия, съобщава "Kyiv Independent". Не е ясно колко от самолетите са били повредени или унищожени при атаката.

През последните седмици Украйна провежда все по-амбициозна кампания с безпилотни самолети с голям обсег на действие срещу критична руска инфраструктура, като към момента е поразила над 200 цели.

Сред тях са петролни складове, рафинерии и оръжейни заводи. Миналата седмица Киев нанесе удари и по две военновъздушни бази: Борисоглебск, на 240 км навътре в Русия, и Саваслейка, на около 640 км.

В сряда Украйна атакува с общо 45 дрона различни региони в Русия - 11 бяха свалени над Москва, 23 над Брянска област, 6 над Белгород, 3 над Калужска област и други 2 над Курск.

Ден по-късно украински безпилотни самолети удариха железопътен ферибот с резервоари за гориво в пристанището Кавказ, недалеч от пътния и железопътния мост, свързващ руската континентална част с окупирания Крим.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски посети граничния район в Сумска област, откъдето украинските войски предприеха изненадващото си нахлуване в Русия на 6 август. Там той се срещна с главнокомандващия силите на страната генерал-полковник Олександър Сирски.

В речта си в района на Суми Зеленски заяви, че контролираната от Украйна „буферна зона“ от руската страна на границата "спасява човешки животи".

„От началото на операцията „Курск“ в района на Суми има по-малко обстрели и по-малко цивилни жертви“, каза той и добави, че украинските въоръжени сили са превзели още едно руско село и са взели в плен още руски войници.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна, че е "опитала да атакува" атомната електроцентрала в Курск.

„Врагът се е опитал да удари атомната електроцентрала през нощта. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е информирана“, заяви Путин по време на заседание на правителството.

Руският президент обаче не представи никакви доказателства за твърденията си, нито даде повече подробности за предполагаемото нападение.

МААЕ публикува изявление, в което се казва, че Москва я е уведомила, че фрагменти от дронове са открити на около 100 метра от хранилището за отработено ядрено гориво на централата в Курск.

Ядреният надзорен орган заяви, че неговият ръководител ще посети съоръжението през следващата седмица.


Атака с дронове срещу Москва Украйна нападна Москва в "една от най-големите атаки" с дронове някога

България е втора по брой фирми с руска собственост в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024