Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни Снимка: © Getty Images

Украинските военни сили се подготвят за нова руска офанзива, като тя може да започне в следващите десет дни. Това съобщава "Файненшъл таймс", като се позовава на неназован съветник на украинските военни.

Според някои експерти нападението се очаква да се случи в близост до годишнината от началото на руската инвазия. Олексий Резников, който скоро ще напусне поста на министър на отбраната, заяви, че Киев все още няма да разполага с цялото въоръжение, което Западът в момента ѝ изпраща, но силите ѝ имат достатъчно резерви, за да удържат руските атаки.

"Разбира се, очакваме възможни офанзиви от страна на руснаците. Те обичат символиката", каза Резников по време на пресконференция.

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони, където в момента Русия държи контрола на близо 20% от украинската територия. Досега през тази зима руските сили нямат почти никакъв напредък с изключение на няколко окупации около Бахмут и край Кременна в Луганск. Те ще се опитат да атакуват преди да пристигнат западните танкове и бойни машини, които значително ще подсилят украинския арсенал.

Междувременно от понеделник войниците ще започнат да се обучават на произведените в Германия танкове Leopard. Резников заяви, че Украйна се е снабдила с нови ракети с далечен обсег на действие, но те няма да бъдат използвани срещу територията на Русия, а само срещу руски части в окупираните райони на Украйна.

"Сигурен съм, че ще спечелим тази война", каза Резников, но добави, че без доставката на западни изтребители "това ще ни струва повече животи".

Една от целите на руската армия ще бъде пълен контрол над град Бахмут, но до момента украинските сили успяват да удържат града въпреки натиска от страна на наемническата групировка "Вагнер".

Москва изглежда няма да се опита да повтори неуспешните си миналогодишни опити за окупация на украинската столица. В началото на тази година се появиха опасения, че историята може отново да се повтори, когато Русия и Беларус отново обявиха учения - този път под формата на "отбранителни" учения на военновъздушните сили северно от Украйна. Сега и Западът, и Украйна, изглежда, са на мнение, че няма разузнавателни данни, които да сочат, че столицата може да е под заплахата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024