Зеленски ще смени министъра на отбраната Олексей Резников

Поредна кадрова смяна има в правителството на Украйна. Настоящият министър на отбраната Олексий Резников ще бъде преместен на поста министър за стратегическите индустрии, а неговият пост ще заеме началникът на военното разузнаване Кирило Будинов.

Новината за Резников съобщи председателят на парламентарната група на управляващата партия "Слуга на народа" Давид Арахамия. Той заяви, че войната налага кадрови промени и това се случва сега, но ще е валидно и в бъдеще.

Олексий Резников беше подложен на критики заради корупционния скандал, при който стана ясно, че Министерството на отбраната е платило два или три пъти по-висока цена за храните, с които са снабдявани войските на фронтовата линия.

Резников е министър на отбраната от 2021 г. Малко след информацията за готвеното му отстраняване той съобщи, че ако му предложат да оглави Министерството на стратегическите индустрии на Украйна, би отказал.

"Решението за оставка на министър на отбраната или министър на външните работи може да бъде взето само от президента, в съответствие с Конституцията на Украйна. За Министерството на стратегическата индустрия чувам за първи път. Искам да кажа юридически няма такава процедура за прехвърляне от едно министерство в друго в рамките на правителството. Ако изведнъж се появи такова предложение от президента на Украйна или премиера, аз ще го откажа, защото нямам експертиза, която би ми позволила качествено да управлявам Министерството на стратегическите отрасли на промишлеността. Затова смятам, че това е грешка", казва той.

Съмненията за отстраняването на Резников от Министерството на отбраната се появиха в последните дни, като самият той се принуди да ги коментира в неделя.

Тогава той заяви, че няма да подаде оставка, докато Володимир Зеленски не му я поиска.

До този момент президентът на Украйна все още не е публикувал официално решение за отстраняването на Резников.

Преди седмица украинският военен министър се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж, което изглежда подчертаваше неговата важна роля в правителството на Киев.

Но Резников се сблъска с поредица от обвинения заради корупцията в министерството. Когато Зеленски предприе нова антикорупционна кампания, за да покаже, че страната може да бъде готова за членство в ЕС, се наложи той да се раздели с поста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024