Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия Снимка: © Getty Images

Украйна няма да насочва към руска територия оръжия с голям обсег, които са обещани от САЩ. Те ще бъдат използвани само срещу руски части в окупираната украинска територия. Това заяви министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Reuters.

На пресконференция пред журналисти Резников заяви: "Винаги официално казваме на нашите партньори, че няма да използваме оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за да стреляме по руска територия. Стреляме само по руски части във временно окупираната украинска територия".

В петък Съединените щати потвърдиха, че са включили в пакета от нова военна помощ ракета, която ще удвои обсега, с които досега Украйна се брани от руските сили.
Новият пакет е на стойност 2,175 милиарда долара. В него са включени още оборудване за системи за противовъздушна отбрана Patriot, прецизни боеприпаси и противотанкови оръжия Javelin.

По-рано САЩ не удовлетвориха искането на Украйна за ракети ATACMS, които са с по-голям обсег от 297 километра. Военната помощ на страната от нахлуването началото на руската офанзива е за около 27,2 милиарда долара помощ.

В края на миналия месец Володимир Зеленски призова за по-бързи доставки на оръжия за Украйна. Очаква се страната да има нови попълнения след обещаните от западните ѝ съюзници бойни танкове.

След известни колебания Германия склони да изпрати танкове Leopard 2, а по-рано и Великобритания се включи изпращане на военна помощ с бойните машини Challenger 2.

Канада вече изпрати първия танк Leopard 2 от общо четирите обещани за Украйна. Министърът на отбраната Анита Ананд публикува в Twitter видео с пост: "Канада е солидарна с Украйна и ще продължаваме да предоставяме на украинските сили оборудването, от което те имат нужда, за да победят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024