Уличената в партиен чадър по европроекти Добринка Михайлова ще съди Петков и Василев за клевета

Добринка Михайлова, която беше лично уличена от ПП като участник в схема за прикриване на злоупотреби с евросредства в полза на ГЕРБ, е решила да заведе дело за клевета срещу Кирил Петков и Асен Василев.

Това е съобщила самата тя пред "Медиапул" ден след като двамата лидери на "Продължаваме промяната" обявиха, че ще сезират Лаура Кьовеши заради данни за системни нарушения в одита на европроекти, за който тя е отговаряла като директор в Министерството на финансите.

Една от критиките на Петков и Василев беше срещу служебния кабинет и лично срещу Румен Радев заради това, че Михайлова е възстановена на ръководен пост от екипа на Гълъб Донев, въпреки че по-рано е уволнена заради съмнения за сериозни нарушения.

От Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“, в която тя е работила като отговорник по одита на проектите в сферата на регионалната политика, са публикували и свое опровержение срещу ПП.

"Тези изказвания, направени в чисто политически контекст в предизборна обстановка, уронват доброто име на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ (ИА ОСЕС) и могат да имат сериозни последиците върху системата за управление и контрол на средствата от ЕС", се казва в позицията.

От агенцията твърдят, че досега всички проверки от Европейската комисия и Сметна палата на дейността ѝ "не са установили съществени пропуски или грешки с финансово влияние, които да поставят под съмнение издадените годишни одитни становища" и имат "максимална оценка 1 "Функционира добре, не е необходимо подобрение или е необходимо само незначително подобрение".

Те оспорват едно от твърденията на ПП, че одитът на проекти не е правен с подбор на случаен принцип, а политически обвързаните с ГЕРБ договори са изключвани или пропускани умишлено, без да се оставя следи, с използване на онлайн генератора Random.org.

В позицията им се казва, че използват методология за избор на статистически извадки, в която "с предимство попадат единиците с най-висока стойност на сертифицираните разходи" а "ЕК няма изискване за използване на специален софтуер за извадки".

Те не отричат, че са използвали Random.org, но не за да "разбъркват" всички проекти, а за да се изтегли случайното число, което определя началната стъпка за прилагане на интервала на извадката. Според Агенцията - това няма решаващо влияние върху избора на конкретните проекти за одит.

"Всяка статистическа извадка се изготвя от компетентен одитор, детайлно запознат с одитната методология и практика, като се проверява и от втори одитор. Директори на одитните дирекции или изпълнителният директор не изготвят извадки. Предвид изложеното, твърдението, че ползваната външна платформа random.org не позволява да се пазят следи как са подбирани проектите за одит, е необосновано", се казва в позицията.

Те отричат и това да са закупили софтуер за 770 000 лв., който би трябвало да следи как се подбират проектите за проверка и дали се правят манипулации. От агенцията съобщават за това, че са придобили софтуера Pentana – PAWS на стойност 303 900 лева, който управлява одитната дейност и съдържа одитни досиета, но "няма функционалност за извадки".

От агенцията обявяват, че "не разполагат с информация" дали Европейската прокуратура разследва бивши или настоящи техни служители

"Всякакви публични изказвания на недоказани неправомерни действия от страна на Одитния орган и необосновани съмнения за качеството на неговата работа уронват пряко професионалното име на всички служители и одитори от Агенцията, притежаващи национален (63 бр.) и международни (24 бр.) одиторски сертификати, удостоверяващи техния професионализъм и етика", се казва в позицията им, в която се посочва, че "всяка политическа намеса в работата на одитния орган е абсолютно недопустима".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024