Добринка Михайлова, която беше лично уличена от ПП като участник в схема за прикриване на злоупотреби с евросредства в полза на ГЕРБ, е решила да заведе дело за клевета срещу Кирил Петков и Асен Василев.

Това е съобщила самата тя пред "Медиапул" ден след като двамата лидери на "Продължаваме промяната" обявиха, че ще сезират Лаура Кьовеши заради данни за системни нарушения в одита на европроекти, за който тя е отговаряла като директор в Министерството на финансите.

Една от критиките на Петков и Василев беше срещу служебния кабинет и лично срещу Румен Радев заради това, че Михайлова е възстановена на ръководен пост от екипа на Гълъб Донев, въпреки че по-рано е уволнена заради съмнения за сериозни нарушения.

От Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“, в която тя е работила като отговорник по одита на проектите в сферата на регионалната политика, са публикували и свое опровержение срещу ПП.

"Тези изказвания, направени в чисто политически контекст в предизборна обстановка, уронват доброто име на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ (ИА ОСЕС) и могат да имат сериозни последиците върху системата за управление и контрол на средствата от ЕС", се казва в позицията.

От агенцията твърдят, че досега всички проверки от Европейската комисия и Сметна палата на дейността ѝ "не са установили съществени пропуски или грешки с финансово влияние, които да поставят под съмнение издадените годишни одитни становища" и имат "максимална оценка 1 "Функционира добре, не е необходимо подобрение или е необходимо само незначително подобрение".

Те оспорват едно от твърденията на ПП, че одитът на проекти не е правен с подбор на случаен принцип, а политически обвързаните с ГЕРБ договори са изключвани или пропускани умишлено, без да се оставя следи, с използване на онлайн генератора Random.org.

В позицията им се казва, че използват методология за избор на статистически извадки, в която "с предимство попадат единиците с най-висока стойност на сертифицираните разходи" а "ЕК няма изискване за използване на специален софтуер за извадки".

Те не отричат, че са използвали Random.org, но не за да "разбъркват" всички проекти, а за да се изтегли случайното число, което определя началната стъпка за прилагане на интервала на извадката. Според Агенцията - това няма решаващо влияние върху избора на конкретните проекти за одит.

"Всяка статистическа извадка се изготвя от компетентен одитор, детайлно запознат с одитната методология и практика, като се проверява и от втори одитор. Директори на одитните дирекции или изпълнителният директор не изготвят извадки. Предвид изложеното, твърдението, че ползваната външна платформа random.org не позволява да се пазят следи как са подбирани проектите за одит, е необосновано", се казва в позицията.

Те отричат и това да са закупили софтуер за 770 000 лв., който би трябвало да следи как се подбират проектите за проверка и дали се правят манипулации. От агенцията съобщават за това, че са придобили софтуера Pentana – PAWS на стойност 303 900 лева, който управлява одитната дейност и съдържа одитни досиета, но "няма функционалност за извадки".

От агенцията обявяват, че "не разполагат с информация" дали Европейската прокуратура разследва бивши или настоящи техни служители

"Всякакви публични изказвания на недоказани неправомерни действия от страна на Одитния орган и необосновани съмнения за качеството на неговата работа уронват пряко професионалното име на всички служители и одитори от Агенцията, притежаващи национален (63 бр.) и международни (24 бр.) одиторски сертификати, удостоверяващи техния професионализъм и етика", се казва в позицията им, в която се посочва, че "всяка политическа намеса в работата на одитния орган е абсолютно недопустима".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.