Унгария глобява книжарници за продажбата на тийн книгата "Сърцебиене"

Унгарските власти са наложили глоба на верига книжарници заради това, че продава романа "Heartstopper" на британската авторка Алис Осман в нарушение на противоречивото законодателство на страната срещу ЛГБТИ+ литературата.

Законът забранява разпространението на съдържание, изобразяващо хомосексуалност, сред непълнолетните. Той беше приет през 2021 г. от правителството на премиера Викотр Орбан, което следва силна християнско-консервативна политическа програма. Въпреки че законопроектът беше критикуван от редица правозащитни групи и ЕС, той все пак беше приет и се изпълнява.

Сега под неговия прицел е популярният графичен роман за тийнейджъри "Heartstopper" (Сърцебиене) и по-конкретно книжарницата Lira Kiskereskedelmi Kft, на която е наложена глоба в размер на 12 млн. форинта (32 хил. евро) за това, че е продала книгата без да я опакова в закриващо пластмасово фолио - каквото е изискването за този тип литература в страната.

"Проверка установи, че въпросните книги изобразяват хомосексуализъм и въпреки това са били поставени сред литературата, предназначена за непълнолетни", се казва в изявление на правителствената служба.

Романът е особено популярен сред тийнейджъри в цял свят и преди година беше адаптиран като сериал по Netflix. Историята проследява две момчета - Чарли и Ник, и техния любовен романд. Книгата се издава и в България с преводно заглавие "Сърцебиене".

Това не е първият случай, в който унгарска правителствена служба налага глоба на книжарница за нарушение на закона, който беше остро осъден от ЕС. Новата глоба идва и само няколко дни преди провеждането на прайда в Будапеща.

В средата на 2022 г. Европейската комисия сезира Съда на ЕС за анти-ЛГБТ+ закона на Унгария. Той беше критикуван и от Европейския парламент, който заяви, че текстовете нарушават "ценностите, принципите и правото на ЕС". Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен дори нарече закона "позор".

Унгарската ЛГБТ общност също разкритикува законодателството при въвеждането му, като заяви, че то ще ограничи свободата на словото и правата на децата. Правителството обаче твърди, че законът е част от усилията за защита на християнската култура на страната. През последните 13 години Орбан заема консервативни позиции и твърди, че се опитва да защити "християнската идентичност" от имигрантите и това, което той нарича "джендър и ЛГБТ идеология".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024