Унгария ще доставя руски петрол на Сърбия вместо Хърватия Снимка: © Getty Images

Будапеща и Белград се договориха за изграждането на нов тръбопровод между двете страни, за да може руският петрол от нефтопровода "Дружба" да стига до Сърбия, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица Европейският съюз се споразумя за нови ограничения срещу Русия във връзка с войната ѝ срещу Украйна, които включват ограничаване на цените на руския суров петрол за доставки в трети държави. Към момента Сърбия получава своите доставки от Хърватия по петролопровода JANAF, но това едва ли ще може да бъде възможно в бъдеще заради ефекта на европейските санкции.

"Новият петролопровод ще даде възможност на Сърбия да се снабдява с по-евтин суров петрол, свързвайки се с петролопровода "Дружба", написа в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Унгария, която до голяма степен е зависима от руския нефт и газ, е най-яростният критик на санкциите срещу Русия в ЕС, заявявайки, че мерките са довели до повишаване на цените на енергията. Будапеща все пак подкрепи пакета от санкции, приет миналата седмица.

Южният клон на тръбопровода "Дружба" минава през Украйна за Унгария, Словакия и Чехия и от години е основен източник на доставки за рафинериите на трите страни. Единствената петролна компания на Сърбия е "NIS", в която руските "Газпром нефт" и "Газпром" притежават мажоритарен дял.

Изграждането на новия тръбопровода беше договорено, след ограниченията на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол - който този път не включваше изключения за страните от Западните Балкани. Президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич, обвиниха Хърватия, че е иницирала този ход и по този начин е проявила "акт на враждебност", като се оплакаха и от отстъпките, направени за България по този въпрос.

Сръбският президент Вучич се ядоса заради новите санкции на ЕС "За България - може, а за Сърбия - не": Белград се ядоса заради спрения руски петрол

Вучич каза, че поради тази постъпка Белград вече не смята Загреб за надежден доставчик и ще трябва да диверсифицира петролните си доставки. По-рано този месец правителството в Будапеща изрази готовност да помогне на страната с газ, ако тя има нужда от него. Унгария разполага с газови резерви, които покриват потреблението за около 5 до 6 месеца, заяви по-рано премиерът на страната Виктор Орбан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024