Унгария ще доставя руски петрол на Сърбия вместо Хърватия Снимка: © Getty Images

Будапеща и Белград се договориха за изграждането на нов тръбопровод между двете страни, за да може руският петрол от нефтопровода "Дружба" да стига до Сърбия, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица Европейският съюз се споразумя за нови ограничения срещу Русия във връзка с войната ѝ срещу Украйна, които включват ограничаване на цените на руския суров петрол за доставки в трети държави. Към момента Сърбия получава своите доставки от Хърватия по петролопровода JANAF, но това едва ли ще може да бъде възможно в бъдеще заради ефекта на европейските санкции.

"Новият петролопровод ще даде възможност на Сърбия да се снабдява с по-евтин суров петрол, свързвайки се с петролопровода "Дружба", написа в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Унгария, която до голяма степен е зависима от руския нефт и газ, е най-яростният критик на санкциите срещу Русия в ЕС, заявявайки, че мерките са довели до повишаване на цените на енергията. Будапеща все пак подкрепи пакета от санкции, приет миналата седмица.

Южният клон на тръбопровода "Дружба" минава през Украйна за Унгария, Словакия и Чехия и от години е основен източник на доставки за рафинериите на трите страни. Единствената петролна компания на Сърбия е "NIS", в която руските "Газпром нефт" и "Газпром" притежават мажоритарен дял.

Изграждането на новия тръбопровода беше договорено, след ограниченията на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол - който този път не включваше изключения за страните от Западните Балкани. Президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич, обвиниха Хърватия, че е иницирала този ход и по този начин е проявила "акт на враждебност", като се оплакаха и от отстъпките, направени за България по този въпрос.

Сръбският президент Вучич се ядоса заради новите санкции на ЕС "За България - може, а за Сърбия - не": Белград се ядоса заради спрения руски петрол

Вучич каза, че поради тази постъпка Белград вече не смята Загреб за надежден доставчик и ще трябва да диверсифицира петролните си доставки. По-рано този месец правителството в Будапеща изрази готовност да помогне на страната с газ, ако тя има нужда от него. Унгария разполага с газови резерви, които покриват потреблението за около 5 до 6 месеца, заяви по-рано премиерът на страната Виктор Орбан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024