Служебният кабинет отпусна 39 млн. лв. за заплати, след като университети обявиха стачка (Обновена) Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет обяви, че отпуска 39 млн. лв., които да отидат за увеличение на заплатите на работещите в държавните университети.

Увеличението ще е със задна дата - считано от 1 януари 2024 г. - и с него минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища ще се увеличи с 290 лв. до 2 100 лв., съобщават от Министерския съвет.

От съобщението се разбира, че увеличение от 1 април няма как да има, защото то изисква преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, включително по Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година

"Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход," уточняват от пресслужбата на кабинета.

Дотук се стигна след като от висшите учебни заведения обявиха намерение да затворят врати в знак на протест на 20 май.

Причината - обещано, но неполучено увеличение на заплатите, съобщиха от синдиката в сферата на висшето образование и науката към КНСБ. Към висшите училища се присъединяват и държавани научни институции - Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Демонстрациите започват пред сградата на Министерството на финансите. Университетите няма да отворят, като изключения ще има само за "дейности със спешен и неотложен характер", пишат в писмо до държавните институции от Съвета на ректорите. Протестните действия ще продължат до края на летния семестър, който приключва в средата на юни, предупреждават оттам, като може да се прибегне и до блокиране на пътищата.

Защо обаче е напрежението, което е рядкост в академичните среди? Заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите на университетските преподаватели. В държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв. за ръст на възнагражденията на академичния състав от 1 януари на настоящата година.

През март 2024 г. - когато ставаше ясно, че се отива на предсрочни парламентарни избори заради несъстоялата се ротация в правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в парламента бяха приети промени в Закона за висшено образование. Предложиха ги от ГЕРБ и ДПС и предвиждат работната заплата за академичния състав да бъде не по-малка от 180 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца от 1 април 2024 г.

Асистентите трябва да получават 125 % от средната брутна заплата, а държавните стипендии на докторантите трябва да са поне 150 на сто от минималната заплата.

Когато се приемаше поправката в закона, от ПП-ДБ единствени предупредиха, че пари за увеличението в държавния бюджет не са предвидени и не е ясно откъде биха дошли, ако измененията бъдат гласувани. От коалицията обявиха, че подкрепят увеличението на заплатите, но от 1 януари 2025 г., за да може то да бъде заложено в държавния бюджет и да не се създава риск за общата финансова рамка за тази година. Аргументите не бяха чути и законът беше приет.

Сега ръководствата на университетите и синдикатите обвиняват Министерството на финансите (МФ) в частност и служебния кабинет като цяло в "колективно бездействие". Оттам казват, че от дотоворетите допълнителни пари за висшите училища до момента не е постъпил и лев, въпреки че законовите процедури за отпускане на допълнителните средства са приключили.

Любопитен е моментът, че настоящият служебен министър на образованието Галин Цоков беше на поста и в редовното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Протестиращите сега казват, че на 8 май е имало среща с Цоков и Людмила Петкова - служебен министър на финансите. На нея е бил и председателят на образователната комисия в 49-ото Народно събрание Красимир Вълчев от ГЕРБ. Тогава Петкова е поискала допълнително време за изчисления на ръста на заплатите и осигуряване на парите за него. Нова среща е трябвало да има на 10 май, но според висшите учебни заведения и синдикатите тя не се е състояла "по вина на МФ, с което показаха, че категорично се дистанцират от поемането на отговорност за спазване на вече обявеното, договореното на държавно ниво и гласуваните изменения" в Закона за висшето образование.

От Съвета на ректорите наричат случващото се "мълчалив отказ да се изпълнят задълженията" от страна на управлението и казват, че "подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история".

В Деня на българската просвета и славянската писменост - 24 май - преподаватели и подкрепящите ги ще излязат на тържествените шествия с "протестни ленти в израз на несъгласие с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници".

Служебният премиер Димитър Главчев очаква Съвета на ректорите на среща днес заради заявената стачна готовност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024