С Hyundai INSTER по следите на храната, която не трябва да бъде изхвърлена Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Да се откажеш от обещаваща корпоративна кариера, за да се впуснеш в бизнес с кауза срещу разхищението на храна – за някои може да звучи твърде авантюристично, но точно това прави Светослава Симеонова.

Тя е от онези млади хора, пълни с идеи, неизчерпаема енергия и широка усмивка, които не искат нищо по-малко от това да променят света. Образованието ѝ, а впоследствие и корпоративната ѝ кариера, я отвеждат за известно време в Япония, Германия, Португалия и Финландия.

„Но това е, че винаги се връщам. Отивам за известно време и после задължително се прибирам“, казва Светослава.

Пътуванията ѝ, срещите ѝ с хора от всички краища на света я карат да осъзнае едно нещо - че светът е по-голям от твоя апартамент, от твоя град, дори от държавата, в която живееш.

Така у нея се заражда увереността, че "трябва да пазим това, което имаме“.

На 25 години тя става съосновател на платформата Foody. Тя „спасява“ качествена и годна за консумация храна, която иначе в масовия случай би могла да бъде разхитена. Световен проблем, за който всички допринасяме, докато си поръчваме малко повече неща в ресторанта или пазаруваме безразборно в магазина.

По данни на ООН близо 1/3 от храната, която се произвежда в глобален мащаб, бива разхитена по един или друг начин, като само в България всяка година се изхвърлят над 670 000 тона храна.

Самата Светослава определя себе си като човек, който обича да опитва нови неща и да експериментира с нови вкусове, затова и някак съвсем естествено създава бизнес с кауза за „спасяване на храна.“

Срещаме се със Светослава близо до улица „Оборище“ в София в рамките на съвместен проект на Boulevard Bulgaria и Hyundai, в който главен герой е новият INSTER – компактен и мултифункционален електромобил, който безпроблемно се справя с бързото темпо на града без вредни емисии, но няма нищо против и да ви метне, ако трябва, и на 300 км. разстояние - без да се налага да пестите от скорост или от климатик.

Светослава се опитва да щади природата дори и чрез начина, по който пътува, затова и с радост приема поканата да тества електромобила. Оказва се, че колите са ѝ страст от съвсем малка.

„Като най-малката дъщеря в семейството, баща ми ме запали по някои момчешки хобита като колите, например. Нямах търпение да взема книжка на осемнадесетгодишна възраст и оттогава карам постоянно кола“, смее се Светослава. Въпреки това в града опитва да ползва и градски транспорт, най-вече метро.

Нерядко колата ѝ се превръща в изнесен офис.

„Случвало се е, докато пътувам за обучение или среща с партньори в Пловдив, например, да се наложи да отбия, за да изпратя няколко имейла, да се включа в онлайн среща и след това да продължа по пътя си“, разказва Светослава.

Самата тя е силно свързана с района, в който се срещаме. Платформата Foody тръгва именно оттук с доверието на 6 обекта на улица „Оборище“.

Стартъп-ът се ражда през 2021 година.

"Пандемията от COVID-19 накара много от нас да седнем и да преосмислим живота си, защото имахме свободно време вкъщи. И лично за мен тогава беше преломен момент, в който си казах, че имам хубава корпоративна работа, идея как да раста в професията, но в този момент по-скоро имам потребност да променям света към по-добро. И така се зароди идеята да направим нещо с кауза и с мисъл, свързано с интереса ни към храната”, връща се назад във времето Светослава.

Тогава заедно с Любомир Върбанов основават Foody – платформа, която свързва потребителите с ресторанти, пекарни, магазини и други хранителни обекти, които имат качествена храна, която обаче не е била продадена в обичайните часове. Вместо да бъде изхвърлена, Foody дава възможност тя да стигне до потребителите с отстъпка.

„С няколко клика хем може да хапнеш вкусно, хем я има каузата и си помогнал да не се чуди заведението какво да я прави тази храна и да се наложи да я изхвърли, а всъщност ти да си ял добра вечеря с отстъпка”, разказва ни Светослава и дава пример с известна верига заведения, които предлагат сандвичи, салати и т.н.

“Няма как до края на деня да не са им останали някакви бройки. Нашата концепция е, че тази все още напълно годна храна може да бъде предложена при нас с отстъпка, която определят самите ни партньори, а ние сме всъщност платформата, в която всеки един потребител може да влезе, да си хареса, да плати с карта”, допълва тя.

Към момента работят с над 250 обекта в София, имат партньори и в Пловдив и Варна, като идеята им е да достигнат до все повече градове в България, а защо не и зад граница.

Пътуването е страст за Светослава, която казва, че е „foody“ турист. Още през 2017 година заедно със сестра ѝ създават Instagram блог под името Sofia2Go, чиято цел е да споделят по автентичен начин за вкусните места в София – „от foody-та за foody-та“, разказва ни с усмивка Светослава.

През годините блогът набира последователи, а покрай него Светослава успява да се запознае отблизо с хората в бранша, както и с проблемите им. Самата тя обича да експериментира в кухнята и у дома.

Обичам да опитвам нови неща. Вкъщи приготвям най-вече десерти, защото изискват повече време и всъщност за мен са като терапия“, казва Светослава - специалитетът ѝ е „лайм чийзкейк“.

Любовта към вкусната храна и каузата срещу разхищаването ѝ я водят в последната година и към корпоративни клиенти.

„За тях организираме по-устойчиви кетъринги, обучения, тимбилдинг дейности, свързани със zero food waste готвене, рецепти и т.н.“

Така дори на нея понякога се налага да закара някой кетъринг, а кутиите заемат място. Затова е и приятно изненаданата от пространството, което иначе компактен градски електромобил като Hyundai INSTER предлага. Истината е, че тази кола е правена с много мисъл за новия живот, който живеем и в който не всичко протича линейно. Понякога ни се налага да товарим кашони - тогава с едно копче пускаме задните седалки - дори и предната - и товарим "до ламарината". После взимаме приятелите или децата и кучето, и ги возим до морето с едно зареждане. На къмпинга даваме ток от колата, защото и това можем, а докато сме в града и се разсейваме по светофарите, софтуерът засича липсата на внимание от страна на водача и сигнализира за потеглящ автомобил отпред или просто, че трябва да върнем вниманието към трафика.

Светослава изчислява, че от създаването на foody до момента са „спасили“ над 20 тона качествена и годна за консумация храна.

„Благодарение на новата ни корпоративна услуга успяваме да достигнем до много големи компании, до хората там и всъщност да мултиплицираме позитивния ефект върху природата“, казва Светослава и допълва, че да си предприемач е интересно, но е още по-интересно да си социален предприемач.

„Надявам се повече хора да се ориентират именно към този тип бизнес, който освен печалба търси конкретните позитивни резултати за природата, за обществото, тъй като освен че спасяваме храна, тя да не бъде разхитена и по този начин да не замърси околната среда, всъщност си партнираме и с организации, с които даряваме храна. Това е посока, която ми се иска още повече да развием, но е доста труден процес в България. За съжаление има много хора в нужда, а чисто административно не е толкова лесно да се стигне до тях, така че те наистина да имат достъп до тази качествена храна“, казва Светослава.

Към днешна дата не съжалява за решението си да напусне корпоративния свят. Foody успява да привлече първоначално финансиране от „Иновейшън Кепитъл Фонд“ от 50 хиляди евро, а впоследствие стартъп-ът печели конкурса за социални иновации The European Social Innovation Competition, откъдето получава финансиране в размер на още 50 хиляди евро. В края на 2023 година влиза в класацията "30 под 30" на списание Forbes.

В момента Светослава е докторант по системи за управление на изкуствен интелект в техническия университет в София, където също така и преподава. Тя е и български младежки делегат към ООН.

"Целта ни е наистина да допринесем за това младите хора да разберат какъв е смисълът от устойчивото развитие, защото е важно точно те да са проводник на проекти, на инициативи, целящи наистина да се борим с проблемите с климата. Но там са и проблемите с равнопоставеността между половете, със заплащането и с това да се спрат, например, неплатените стажове за млади хора и много други належащи проблеми. Да бъда застъпник за такива каузи е много важно за мен и винаги се радвам, когато намирам много и нови съмишленици", казва Светослава.

Самата тя от съвсем малка е свикнала да ремонтира нещата, вместо да ги изхвърля.

"Научена съм, че когато ти се разлепи обувката или ти падне токчето, не изхвърляш обувките, а ги ремонтираш и може да ги използваш отново. Наскоро осъзнах, че всъщност за доста от моите приятели това е съвсем нова концепция. За мен да отида на обущар е най-нормалното нещо, ако ми се повреди обувката и мислех че всички го правим, но май не било така", казва Светослава и обобщава, че според нея е важно децата отрано да виждат добрия пример в подобни навици, вместо "да са единствено в тренда с най-новите модели".

Да сме в тренда с най-новите модели има смисъл, ако като Hyundai с INSTER успеем да създадем продукт, който да отговаря на духа на времето. Да е достатъчно смарт, да е компактен, без да прави компромис с удобството, да е добър партньор и в работата, и във веселието и да не вреди на околните.


Hyundai INSTER е изцяло електрически автомобил с максимална мощност до 115 к.с. и литиево-йонна батерия от 49 кВтч. Предлага пробег до 360 км (WLTP) и се зарежда от 10% до 80% за под 30 минути на 100 kW DC зарядна станция. Системата Vehicle-to-Load позволява захранване на електроуреди директно от батерията.

Интериорът включва дигитално табло, 10.25-инчов дисплей, адаптивен круиз контрол, дигитален ключ и множество асистенти за шофиране. В най-високото си ниво на оборудване Premium моделът предлага LED светлини, панорамен люк, термопомпа и аудиосистема с 6 високоговорителя.

Началната цена е от 44 900 лв. с ДДС, като дори напълно оборудваният модел остава под 70 000 лв.

Ако този текст ви е харесал, прочете и първия епизод от поредицата с Hyundai INSTER- На лов за най-добрите нудли в София.

Hyundai обяви по-добри цени за електромобилите си за българския пазар

Hyundai Inster: джобен размер, големи възможности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕС одобри нови санкции срещу Русия и заплаши с нови, ако Путин отново откаже да прекрати огъня

Новият пакет от санкции идва ден преди прекия кръг от преговори между Киев и Москва

10:40 - 14.05.2025
Важно днес

Бойко Борисов потвърди инвеститорски интерес към "Турски поток" в България

Лидерът на ГЕРБ пак нападна президента - едва ли "пилотът Радев знае какво е погазване на Конституцията"

09:58 - 14.05.2025
Здраве

67% от хората се чувстват по-уморени след време, прекарано в скролване, отколкото след дълга работна концентрация

Спортистът, когато почива между натоварванията в тренировката, се разтяга, разпуска мускулатурата, пие вода, попива потта си… Не отива на лежанката да помпа бедра.

09:55 - 14.05.2025
Важно днес

Депутати изслушват Даниел Митов и полицаите от Пловдив за чадъра над контрабандата на цигари

Срещата е за закрити врати в комисията по вътрешна сигурност на парламента

09:28 - 14.05.2025
Култура

Робърт де Ниро критикува остро Тръмп в речта си на фестивала в Кан

Носителят на две награди Оскар призова всеки, за когото свободата е ценна, да протестира

08:30 - 14.05.2025
Важно днес

Зеленски: Надявам се Тръмп да разбере, че Путин лъже за мир в Украйна

Украинският президент заминава за Турция в очакване на среща с Путин

08:15 - 14.05.2025
Важно днес

София осъмна без градски транспорт и стачката може да продължи

Транспортните работници искат увеличение на заплатите, но общината казва, че няма пари

07:51 - 14.05.2025
Култура

Първите 10 държави достигнаха финала на "Евровизия". Публиката класира само една песен на английски

Първият полуфинал на "Евровизия" поднесе на зрителите изненади - отпаднали фаворити, нов метод за обявяване на резултати и поздрав от Селион Дион

01:30 - 14.05.2025
Спорт

ЦСКА с нова разгромна победа

Играчите на Томаш нямат спирка преди финала за Купата

23:31 - 13.05.2025