Управителят на "Школо": В Англия са много учудени от реакциите след сделката тук

Платформата за електронни дневници "Школо" ще продължава да работи и да се надгражда и след сделката за придобиването ѝ от британската компания Juniper Education.

"Промяната на собствеността на капитала на дружеството по никакъв друг начин не променя каквото и да било друга договореност на дружеството. Платформата ще носи същата хубава услуга, която хората разпознават и им върши работа през последните осем години. Допълнението е, че започва да оперира и на други пазари, в случая говорим за Великобритания“, каза пред сутрешния блок на БНТ управителят на „Школо" Любомир Ваньов.

Той коментира, че новите британски собственици са били силно изненадани от дебата, който беше провокиран след новината за сделката, и съмненията за злоупотреба с лични данни.

"Не знам дали е ясно, но откакто Великобритания напусна ЕС, те се съгласиха да продължат да прилагат GDPR. И регулаторите им са едни от най-силните в Европа, затова са учудени", каза Ваньов.

Напрежението, което беше провокирано през социалните мрежи, накара Министерството на образованието да задейства проверка на ДАНС и Комисията за защита на личните данни - въпреки че стана ясно, че британските собственици не купуват българските бази данни. От "Школо" са готови да съдействат на институциите.

„Ако трябва да съм честен – не знам от къде се получи цялата работа. В понеделник сутринта ние изпратихме прессъобщение до всички медии, в което описваме какво точно се случва. След това изпратихме имейли до наши партньори и потребители, на които също обясняваме какво се случва. И си бях планирал, че понеделник следобяд ще трябва да отговарям на някакви въпроси. Само че нищо“, коментира Ваньов.

Той уточни, че "Школо" няма отношения с МОН и не е имало как да ги информира предварително за сделката, докато тя не се осъществи.

„Такъв тип сделки са много чувствителни, става дума за комуниакция с много хора, по много различни начини. И буквално докато всичко не е готово, значи нищо не е готово. И затова то не може априори да кажем „тука нещо правим“. И ако не се случи, после на друг ред въпроси трябва да отговаряме, да влизаме в обяснителен режим, който просто не е нужен“, каза той.

Управителят добави, че компанията никога не се е стремяла към обвързаност с държавата не само защото подобно предложение не е постъпвало, а и защото „Школо“ се стреми да работи с крайния потребител и на пазарен принцип.

Директорът на 51 училище Асен Александров също коментира, че никога не е смятал, че има повод зза притеснение от продажбата на "Школо".

"В България оперират много чуждестранни фирми - ЕРП, мобилни оператори и др. Има си регулатори, има си регламенти, по които се осъществява тяхната дейност. Звучи нелепо някой да го интересуват оценките на нашите ученици или адреса на техните родители. Предполагаме ли, че англичаните са купили тази фирма, за да се доберат до адресите? Не", каза той пред БНТ.

Той описа платформата им като по-добра и по-интуитивна от държавната услуга, като подчерта, че още при създаването на "Школо" директорите и учителите са обяснявали на разработчиците какво точно искат - и са го получавали.

"На мен ми е чудно защо при разработването на национално ниво на електронните дневници от МОН не беше използван опитът на "Школо". Ето, в Англия им дават, а тук не ги харесваме. Не мога да разбера това нещо", каза Александров. Училището му ще продължава да ги използва.

По данни на "Школо" техният дневник с информация за учениците се използва от 1700 училища в България.

Междувременно бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от "ПП-ДБ" Божидар Божанов също се включи в разпалилия се дебат, като заяви, че продажбата на Школо не носи риск за данните на учениците или за системата на образованието.

"(Школо) може да ни служи за пример как да използваме софтуер, без да сме заключени за него. И за стимул държавата да подобри процесите си по изграждане на софтуер, защото в много случаи няма пазарен стимул за изграждане на твърде специализиран софтуер за нуждите на държавата", написа в своя публикация във Фейсбук Божанов.


Съоснователят на Shkolo.bg отговори на МОН: Никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024