Управляващите внасят проект за нова Конституция, искат Велико народно събрание Снимка: © facebook.com/BoykoBorissov

Премиерът Бойко Борисов предложи проект за нова Конституция, която да "защити принципите на нашето съвремие", избори за Велико народно събрание и преструктуриране на съдебната власт. Една от идеите на министър-председателя и на управляващите от ГЕРБ е намаляване на броя на народните представители от 240 на 120. Това е част от "рестарта" на държавата, както го нарече Борисов.

"Без промяна в основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата. Нова Конституция може да бъде приета само от Велико народно събрание", каза той. "Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", каза Борисов.

Премиерът обяви, че ще се оттегли веднага след като Народното събрание вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

Според Конституцията - парламентът решава да се произведат избори за Велико народно събрание с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители. Президентът насрочва избори за ВНС в тримесечен срок от решението на Народното събрание. С произвеждането на избори за Велико народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

"Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще създадем Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите. Към съветите ще бъде създаден отделен инспекторат. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и с прокурорите и следователите, от друга", каза Борисов. "В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират така - седем от професионалната общност, тоест, от самите съдии, и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд".

Мандатът на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години, предлагат управляващите. Сред идеите им са още да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.

Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание. Парламентът да може да изслуша главния прокурор по конкретни наказателни произвоства и да се въведе индивидуална конституционна жалба, предложи премиерът на извънреден брифинг.

"Това са неща, които хората искат и очакват от години. Така ще се увеличат ролята и доверието в политическото представителство. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното - ще засили контрола над дейността на главния прокурор", допълни той.

Борисов обяви във "Фейсбук", че това са били "важните решения", за които говореше от няколко дни. "Време е за рестарт!", написа премиерът.

Той похвали управлението на ГЕРБ заради влизането в Еврозоната и Банковия съюз. "Увеличихме доходите и БВП повече от два пъти и половина – това се оказа недостатъчно. Фалшивите новини, хулите и нападките на неполитически играчи ерозираха доверието в институциите", каза премиерът.

"Появи се естественият бунт на младите хора. Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Да взривят реда в страната. С езика на омразата тези хора им измъкнаха протеста", каза Борисов.

"Внедряваха определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят. Подобна симбиоза е изключително опасна за демокрацията", добави още той.

Второто действие на олигарсите, по думите му, било проведено от политици от всички цветове, които „получаваха моята подкрепа през годините“. "Заради безскрупулните си политически амбиции или сами се отказаха, или ги отказваха. Не го превъзмогнаха. Обединиха се и като шпицкоманда обикаляха пред дома ми, постилаха черни чували там, където живеят дъщеря ми и внуците ми. След това организираха барикади, рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, влачиха се контейнери и саксии, опитаха се да внушат, че няма държава", каза Борисов.

Премиерът нападна опозицията и президента Румен Радев. "Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията, изправи български граждани срещу български граждани, разруши обществото, размаха юмрук. Така се утвърди като фигурант и слуга на олигархията. Кой печели от това, когато всички губим – видно?

"И така - автентичният глас за промяна беше смазан. Започнал като гражданска акция на съмишленици, се превърна в диктат над всички граждани. Но и това не проработи", каза премиерът.

"Сценарият за пълен блокаж на държавата се оказа невъзможен, защото разрушителният революционен реваншизъм не е в природата на българина. Защото желанието за правова държава, за законност, за нови лица не може да се постигне с грубо нарушение на правото и закона. И българите усетиха това. Затварянето на пътища, гари, метро и опитите за кървави ексцесии доведоха до взрив на недоволство. Протестът не роди своите автентични водачи. Повече от месец протестиращите не конкретизират исканията си отвъд оставките. Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. И най-важното - как ще го постигнат и с кого?", попита премиерът.

Според него - не е достатъчно само да се разруши старият свят. Трябва да се знае какво ще се построи на негово място. "Знаят ли например как ще участват в едни предсрочни избори? Какво е политическото им представителство? Каква ще е програмата им? Какво предлагат?", продължи министър-председателят.

"Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен. С действията си старите шмекери ги употребиха. Бунтът на младите беше превзет. Нито едно ново лице от протеста не доби публичност, не се открои като оратор, като водач, като нова фигура, която може да е алтернатива. За съжаление, огромната част от децата на протеста не разбраха игрите на задкулисието!", каза Борисов.

"И все пак - всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем", каза той.

"За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 години хората ни гласуваха доверието си. Неведнъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха. И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството. Време е за рестарт!", каза Борисов.

"Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата. От това има най-голяма потребност страната ни днес", завърши премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022