Урсула фон дер Лайен посочи "Възраждане" като част от партиите - заплаха за Европа Снимка: © Getty Images

Предупреждение към Европа, но и много ясно послание към управляващите в България отправи председателя на ЕК и кандидат на ЕНП за нов мандат Урсула фон дер Лайен.

Докато чертаеше приоритетите на Европейската народна партия в кампанията за предстоящите през юни избори за Европейски парламент Фон дер Лайен много конкретно спомена имената на няколко партии, сред които българската "Възраждане".

"Нека да няма никакво съмнение какъв е залогът на тези избори. Нашата Европа никога не е била изправяна пред подобно предизвикателство от популисти, националисти, демагози, било то крайно десни или крайно леви. Те могат да се наричат "Алтернатива за Германия", "Национален сбор", "Конфедерация" или "Възраждане", имената им могат да са различни, но целта им е една и съща: да ни повалят и да разрушат ценностите ни и да разрушат нашата Европа", каза Фон дер Лайен и обяви, че ЕНП няма да позволи това.

Споменаването на името на партията на Костадин Костадинов стана в частта от речта ѝ, посветена на външните опасности за Европа - вкл. руската агресия в Украйна.

Само преди дни "Възраждане" покани членове на "Алтернатива за Германия" на тържествата по случай Трети март на връх Шипка, но в речта на Фон дер Лайен двете партии едва ли са попаднали в едно и също изречение само защото периодично организират "обмяна на опит".

В думите ѝ можеше да се прочете и предупреждение към партньорите и в България - ГЕРБ и СДС, които официално застават зад кандидатурата ѝ за втори мандат начело на Европейската комисия.

Очакванията са "Възраждане" да се присъедини към крайнодясната "Демокрация и идентичност" в следващия Европейски парламент, а официално това трябваше да бъде обявено на конгрес на блока в София през април.

Според публикация на Le Monde обаче той е ще бъде отложен, както и решението за официалното присъединяване заради опасенията на партии като френската "Национален сбор", чийто неформален лидер Марин Льо Пен се опитва да отрича близост с режима на Путин, а в същото време нови членове на "Идентичност и демокрация" се опитват да станат партии като "Възраждане", за които се знае, че имат такива връзка с Москва.

Членове на "Идентичност и демокрация" са италианската "Ла Лига" на Матео Салвини, френската "Национален сбор" на Марин Льо Пен, германската "Алтернатива за Германия" на Тино Крупула и нидерландската "Партия на Свободата" на Герд Вилдерс.

В речта си Фон дер Лайен разпозна в тези партии "приятели на Путин".

"Тук у дома, виждаме приятелите на Путин, която се опитват да пренапишат нашата история и да заграбят нашето бъдеще, сеейки омраза, скрити зад клавиатурите си," каза тя пред делегатите на конгреса.

Въпреки прогнозите за възход на крайнодесните партии на изборите през юни, което може да се окаже основна пречка пред фон дер Лайен, още преди началото на предизборната кампания тя заяви, че не иска да търси гласове извън широкия център, за да си осигури подкрепа.

По думите ѝ независимо какъв успех постигнат крайнодесните формации, тя ще работи само "с проевропейски, пронатовски, проукрайнски партии, които подкрепят ясно нашите демократични ценности".

"Искам да работя с тези, които се борят да защитават европейската демокрация от евроскептиците и тези, които защитават нашите ценности срещу приятелите на Путин", каза тя в края на февруари в Берлин.

Именно националистическата формация "Демокрация и идентичност" беше сред гласувалите против кандидатурата на фон дер Лайен за председателка на Европейската комисия през 2019.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024