Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция Снимка: © Facebook/European Comission in Bulgaria

Газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ, влиза в търговска експлоатация днес. Стартът ще бъде даден на официална церемония в София - домакин, на която е президентът Румен Радев.

По този повод късно снощи в столицата пристигна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е един от гостите на предстоящата церемония по откриването, където ще присъстват и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Сред гостите е и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, чийто газ ще покрива една трета от капацитета на тръбата. На събитието ще бъдат и лидерите от Балканите - сръбският президент Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, както и премиерът на Румъния Николае Чука.

По време на визитата ѝ в София на фон дер Лайен ще бъде връчено предложение от страна на България, Румъния, Унгария и Словакия за увеличаване на газовите доставки в рамките на меморандума, сключен между Европейската комисия и Азербайджан.

илхам алиев и румен радев азербайджан "Променяме енергийната карта на Европа". Радев и Алиев говорят за още газ и общ транзит за ЕС

Реализацията на газопровод, тръгващ от гръцкия град Комотини и стигащ до Стара Загора, продължи 12 години. Чрез газовата връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. м газ на година - почти колкото е годишното потребление на природен газ в страната. Общата стойност на съоръжението е над 240 млн. евро, като от тях ЕК предостави безвъзмездно на страната 45 млн. евро за предпроектни проучвания и още 35 млн. евро по оперативна програма.

Церемонията за официалния старт на газовата връзка Гърция-България ще започне в 11:00 часа българско време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024