САЩ направиха оферта на Словакия за US хеликоптери на 1/3 от цената Снимка: © Wikipedia/US Marines

Оферта за купуване на американски военни хеликоптери Bell AH-1Z Viper с намаление от 2/3 от цената отправиха САЩ към Словакия. Предложението за 12-те модерни бойни вертолета е заради решението на Братислава да дари своите стари съветски изтребители МиГ-29 на Украйна, за да помогне за защитата ѝ от руската армия, която нахлу в страната през февруари миналата година и започна пълномащабна война.

Словакия обяви готовност да даде 13 от самолетите си. Готовност да дари на първо време 4 МиГ-29 обяви и Полша. Така двете страни ще се превърнат в първите, които предоставят изтребители на Киев - молба, която президентът Володимир Зеленски отправя към западните партньори от началото на руската инвазия.

САЩ предлагат 12 хеликоптера на Словакия. Министърът на отбраната Ярослав Наги заяви, че сделката включва машините, части, обучение и повече от 500 ракети AGM-114 Hellfire II. По думите му офертата е Братислава да плати 340 млн. долара за период от три до четири години, като при нормални цени пакетът би струвал над 1 млрд. долара. Разликата ще се покрие от специалната американска програма за чуждестранно военно финансиране, която Вашингтон одобри и е предназначена за страните от Източна Европа, които помагат на Киев с оръжие.

По думите на Наги американското предложение е много изгодно и ще увеличи значително отбранителните способности на словашката армия. "Сега не разполагаме с бойни хеликоптери, така че това ще бъде изцяло нова бойна способност", обясни военният министър.

Той посочи, че след прехвърлянето на МиГ-овете и част от системата за противовъздушна отбрана "Куб" на Украйна споразумението със САЩ ще трябва да бъде одобрено на правителствено ниво.

С модерните американски вертолети Bell AH-1Z Viper към момента разполагат само военновъздушните сили на САЩ и Бахрейн. Чехия също е поръчала 4 такива машини за бойната си авиация, очаква се да получи и 6 хеликоптера безвъзмездно, според информация, потвърдена от правителството в Прага и САЩ през лятото на 2022 г.

България е една от страните в ЕС и НАТО, която също има МиГ-29, но отказва да ги дари на Украйна - въпреки че летателният им ресурс изтича до края на годината, а ремонтът и поддръжката са невъзможни - Русия държи производствените лицензи, но води война срещу Украйна и е под санкции. Преди ден президентът Румен Радев заяви, че България няма да даде нито изтребители, нито противоракетна отбрана, нито бойни машини - докато служебното правителство, назначено от него, е на власт.

На фона на предстоящото дарение на изтребители от Словакия и Полша за Украйна, Вашингтон съобщи, че ще забърза и доставките на американски танкове Abrams за Киев. Първоначално очакванията бяха машините да бъдат на терен чак през 2024 г., но новият срок е есента на тази година.

Европейски модерни танкове Leopard се очаква да влязат в употреба по-рано в украинската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024