Уволнена от Агенцията по вписванията спечели конкурс за главен секретар на правителството Снимка: © YouTube.com/Darik Plus

Уволнената за нарушения бивша изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева се очаква да бъде назначена официално като титуляр на позицията "главен секретар" на Министерския съвет до дни.

Това се случва след обявен конкурс за длъжността, на който единствен кандидат и съответно единствен одобрен е самата Козарева, съобщава изданието клуб Z, като се позовава на собствена проверка.

Козарева беше назначена на поста като временно изпълняваща длъжността през април, когато Димитър Главчев стана служебен премиер.

Той най-изненадващо издаде заповед да се проведе конкурс за позицията. На 9 май е издадена и заповед за създаване на 7-членна конкурсна комисия.

До този момент нито едно правителство - редовно или служебно, не е обявявало конкурс за назначаването на главен секретар.

Подобни назначения в държавната администрация са възможност за "бетониране" на конкретен пост, тъй като спечелилите с конкурс могат да бъдат отстранени само при доказателства за много сериозни злоупотреби.

Габриела Козарева е начело на Агенцията по вписванията от 2018 г. до 2021 г. Стефан Янев инициира смяната ѝ и назначава на поста Даниела Митева.

Агенцията по вписванията управлява двата важни публични регистъра – Търговския и Имотния. Преди смяната на Козарева, ръководството ѝ срещна редица критики заради това, че бави вписването на смените в директорски, управителни и надзорни съвети на различни държавни дружества, направени от министрите в служебния кабинет на Стефан Янев.

Един от казусите беше с Министерство на здравеопазването, когато служебният министър Стойчо Кацаров освети схема за незаконни трансплантации и други административни нарушения в болница „Лозенец“ .

Тогава Кацаров обяви, че Агенцията по вписванията умишлено е забавила регистрацията на новото ръководство на МБАЛ "Лозенец". Целта била да се даде време на отстранения директор проф. Любомир Спасов да обжалва смяната си.

На конкурса сега Козарева е имала за задача да представи концепция за стратегическо управление на тема: "Усъвършенстване на основните процеси в администрацията на Министерския съвет в контекста на електронното управление".

Комисията с председател Лилия Иванова - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, изглежда, е харесала концепцията и единствената кандидатка и тя е била класирана първо място, допълва Клуб Z.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024