Уволнена от Агенцията по вписванията спечели конкурс за главен секретар на правителството Снимка: © YouTube.com/Darik Plus

Уволнената за нарушения бивша изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева се очаква да бъде назначена официално като титуляр на позицията "главен секретар" на Министерския съвет до дни.

Това се случва след обявен конкурс за длъжността, на който единствен кандидат и съответно единствен одобрен е самата Козарева, съобщава изданието клуб Z, като се позовава на собствена проверка.

Козарева беше назначена на поста като временно изпълняваща длъжността през април, когато Димитър Главчев стана служебен премиер.

Той най-изненадващо издаде заповед да се проведе конкурс за позицията. На 9 май е издадена и заповед за създаване на 7-членна конкурсна комисия.

До този момент нито едно правителство - редовно или служебно, не е обявявало конкурс за назначаването на главен секретар.

Подобни назначения в държавната администрация са възможност за "бетониране" на конкретен пост, тъй като спечелилите с конкурс могат да бъдат отстранени само при доказателства за много сериозни злоупотреби.

Габриела Козарева е начело на Агенцията по вписванията от 2018 г. до 2021 г. Стефан Янев инициира смяната ѝ и назначава на поста Даниела Митева.

Агенцията по вписванията управлява двата важни публични регистъра – Търговския и Имотния. Преди смяната на Козарева, ръководството ѝ срещна редица критики заради това, че бави вписването на смените в директорски, управителни и надзорни съвети на различни държавни дружества, направени от министрите в служебния кабинет на Стефан Янев.

Един от казусите беше с Министерство на здравеопазването, когато служебният министър Стойчо Кацаров освети схема за незаконни трансплантации и други административни нарушения в болница „Лозенец“ .

Тогава Кацаров обяви, че Агенцията по вписванията умишлено е забавила регистрацията на новото ръководство на МБАЛ "Лозенец". Целта била да се даде време на отстранения директор проф. Любомир Спасов да обжалва смяната си.

На конкурса сега Козарева е имала за задача да представи концепция за стратегическо управление на тема: "Усъвършенстване на основните процеси в администрацията на Министерския съвет в контекста на електронното управление".

Комисията с председател Лилия Иванова - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, изглежда, е харесала концепцията и единствената кандидатка и тя е била класирана първо място, допълва Клуб Z.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024