Уволненият Моуриньо бързо си намери работа: Завръща се в Италия Снимка: © Getty Images

Само две седмици след като беше уволнен от „Тотнъм“, един от най-известните футболни мениджъри Жозе Моуриньо се завръща в Италия. Там португалецът ще води един от конкурентите на бившия му тим „Интер“, а именно "джалоросите" от „Рома“.

„Римските вълци“ обявиха, че Специалния, какъвто е прякорът на 58-годишния мениджър, ще застане начело на тима от началото на следващия сезон – 2021/2022 г.

Моуриньо има две години от кариерата си, които е прекарал в Италия. От 2008 до 2010 той водеше „Интер“ и постигна един от най-големите успехи в историята на „нерадзурите“, като спечели знаменит требъл – титла на Италия, Купа на страната и Шампионската лига. Добави още един трофей от Калчото и Суперкупа на Италия с тима, който отново се завърна на шампионския връх преди няколко дни.

Сега той ще замени сънародника си Пауло Фонсека, който не се представя убедително начело на „Рома“. „Вълците“ са седми в класирането в първенството, а на полуфиналите в Лига Европа претърпяха поражение от „Манчестър Юнайтед“ с 2:6 в първия мач.

"Тотнъм" уволни Жозе Моуриньо седмица преди да има шанс за първи трофей с тима

Само допреди 2 седмици Моуриньо беше още начело на английския „Тотнъм“. Той обаче беше уволнен от собственика Даниел Леви само няколко дни преди финала за Купата на лигата срещу „Манчестър Сити“, който впоследствие „шпорите“ загубиха с 0:1.

В кариерата си до момента Моуриньо е водил тимовете на „Бенфика“, „Порто“, „Челси“, „Интер“, „Реал“ (Мадрид), „Манчестър Юнайтед“ и "Тотнъм".

Най-успешните моменти от кариерата му са двете спечелени Шампионски лиги с „Порто“ и „Интер“, требълът с италианските „нерадзури“, трите титли във Висшата лига с „Челси“, Лига Европа с „Юнайтед“ и титлата в Испания с „Реал“ през 2012 г. През последните години португалецът е критикуван за своя остарял стил на игра, който прилага в мачовете - с акцент върху защитата и липсата на достатъчно продуктивност в атака.

Това не е попречило на шефовете на „Рома“ да се свържат с него веднага щом са получили удобна възможност. Специалния е подписал тригодишен договор с „джалоросите“, който изтича през юни 2024 г.

„Развълнувани сме да приветстваме Жозе Моуриньо в семейството на „Рома“. Той е велик шампион, който е печелил трофеи на всяко ниво. Ще ни донесе невероятно лидерство и опит в нашия амбициозен проект“, каза президентът на италианския клуб Дан Фридкин.

„Веднага разбрах колко големи са амбициите на „Рома“. Това са същите амбиции, които ме движат напред и ме мотивират. Искам заедно да изградим печеливш проект в следващите години. Невероятната страст на феновете на „Рома“ ме убеди да приема работата и нямам търпение да започна“, отвърна Моуриньо.


Историята на фамилия Глейзър - от магазина за часовници до "Манчестър Юнайтед"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024