Уволненият от Иван Портних главен архитект на Варна е отстранен незаконно, реши съдът

Бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев е уволнен от позицията си незаконно. Това постановява Върховният административен съд в свое решение, публикувано в сряда.

Отстраняването, извършено по нареждане на тогавашния кмет Иван Портних, е неправомерно и по тази причина Бузев ще бъде върнат на работа.

През март 2023 г. Портних поиска оставката на Бузев заради серийни нарушения на служебните му задължения и "липсата на цялостна визия за развитието на града". Архитектът обаче отказа да се съобрази с искането. Впоследствие срещу него беше образувана дисциплинарна проверка и той беше отстранен.

Още следващия месец Бузев заведе дело срещу заповедта на кмета, като в жалбата си посочва, че не е бил надлежно уведомен за откриване на производство по отстраняването му, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок, както и че не му е била поискана оставка по надлежния ред.

Сега съдът постановява, че уволнението е неправомерно. Решението е окончателно и потвърждава това на Варненския административен съд от преди няколко месеца. Община Варна сега ще трябва да плати разходите по делото в размер на 1000 лв.

Пред Радио Варна Бузев казва, че най-вероятно ще се върне на работа в общината, която вече е под администрацията на новия кмет Благомир Коцев. Идеята му е да организира конкурс за главен архитект, след което да подаде оставка от длъжността.

"Надявам се да взема участие в провеждането на тази конкурс, защото за мен е важно кой ще ме наследи", казва той.

Как се стигна до уволняването на Виктор Бузев?

Конфликтът между тогавашния кмет на Варна и неговия главен архитект изби на повърхността малко преди местните избори през 2023 г.. Бузев и Портних работеха в тандем от около 10 години. Главният архитект беше назначен първо като временно изпълняващ длъжността през 2014 г., а пред 2016 г. стана титуляр на поста.

Източници на "Дневник" посочиха тогава като причината за скандала въпроса за спорните търговски павилиони в курорта "Златни пясъци".

Върховният административен съд излезе с решение в полза на собствениците на тези обекти, като обяви, че общината няма право да отказва да издава разрешителни и не може да поставя допълнителни условия извън Закона за управление на Черноморското крайбрежие.

Схемите за преместваеми обекти са били одобрени от министъра на туризма през 2020 г. (Николина Ангелкова от ГЕРБ), които не подлежат на контрол от страна на главния архитект.

След този обрат Иван Портних обвини Бузев, че е подписал разрешителните за "стотици незаконни бараки" в "Златни пясъци" и това беше един от мотивите за дисциплинарното производство. Тогавашният кмет на морската столица се оплака и от това, че "най-големият курорт по Северното Черноморие е превзет от бараки с чорапи и гащи".

След решението на ВАС кметът внасе и жалба до прокуратурата по случая.

В същото време, "Златни пясъци" АД, които управляват курорта след приватизацията му през 2000 г., отричат павилионите да са незаконни и обвиниха Иван Портних в "незаконосъобразни действия", икономически натиск и "избирателно прилагане на закона при издаване на разрешителни за преместваеми търговски обекти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024