Уволниха проф. Асен Балтов като лекар от "Пирогов" Снимка: © Булевард България

Бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е бил уволнен като лекар от болницата в понеделник. Това съобщи самият той с публикация във Facebook, която гласи: "Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов".

Пред „Дарик“ хирургът обяви мотивите - новото ръководство няма желание да работи с него. По-късно от лечебното заведение заявиха, че Балтов е "дисциплинарно уволнен".

Балтов заяви, че на 13 септември е бил първият му работен ден след отсъствие по здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си на директорския пост Иван Поромански, който му е съобщил, че не може и не иска да работи с него.

„Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме. Съгласно българското законодателство – всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред“, написаха от „Пирогов“.

Проф. Балтов беше отстранен като директор на „Пирогов“ на 14 юли, след като НЗОК откри нарушения в лечебното заведение и заяви, че то трябва да върне суми в размер от над 1,1 млн. лв. заради неправилното им усвояване. В скандала попадна и служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който твърдеше, че му е издадена епикриза за фиктивна хоспитализация.

След като беше уволнен от болницата като директор, Балтов постъпи като пациент в „Пирогов“ с хипертонична криза.

Бившият директор е заявил, че иска да си даде почивка до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път, пише „24 часа“. По думите му – той очаквал решението на ръководството.

Началникът на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" д-р Николай Габровски написа във Facebook, че "политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо, но политическите уволнения на лекари са съвсем друго". "Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история", добави той.

Балтов беше изпълнителен директор на лечебното заведение от февруари 2017 г. Преди това заемаше позиция на началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към МЗ.

Роден е в София през 1966 г., а през 1994 г. завършва Медицинския университет в столицата. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Работи в спешната болница до месец декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра "Ортопедична Травматология и Реконструктивна Хирургия" – ВМА.

През юни 2016 г. придобива степен "професор". Към момента председателства Българската Ортопедо-Травматологична Асоциация, чийто член е от 1997 г.

Асен Балтов беше един от най-канените здравни експерти в студиата на националните телевизии по време на Covid-пандемията и защитаваше прилагането на по-строги мерки с цел овладяване на заразата, като също така призоваваше хората да се ваксинират.


Ангел Кунчев е предложил задължителна ваксинация на медици и работещи в социални домове



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024