Снимка: © Getty Images

Днес в 17 часа кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев трябва да връчи на президента Румен Радев проект на нов кабинет или да върне мандата неизпълнен.

От ПП казаха, че ще внесат проектосъстав на Министерски съвет само, ако намерят необходмите 121 гласа парламентарна подкрепа.

Гласвете на ПП, "Демократична България" и БСП са общо 109. Заедно с независимите народни представители, напуснали "Има такъв народ", стават общо 115. Правителство може да бъде избрано с половината от присъстващите депутати, но за парламентарно мнозинство са нужни 121 гласа.

Вчера, по думите на Асен Василев, необходимата подкрепа все още не беше налична, тоест твърде вероятно е мандатът да бъде върнат.

Преди два дни от ПП публикуваха нова управленска програма, около която да стане изграждането на коалицията.

В нея се предвижда приемането на над 60 законопроекта и серия от ключови персонални промени, които да бъдат завършени за следващите 6 месеца.

Сред основните кадрови предложения са: връщане на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОПНИ до края на юли 2022, както и избор на "независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с горивата и основните стоки".

„Демократична България“ и БСП заявиха подкрепата си за Асен Василев. Петимата независими депутати също приеха програмата, изготвена от „Продължаваме Промяната“.

Най-изненадваща беше позицията на Ива Митева тази седмица, която в телевизионно интервю каза, че "Има такъв народ" "категорично" биха отишли на преговори с "Продължаваме промяната", ако биха били поканени.

"Имат право на втори шанс, но те не ни позволиха да им го дадем. Ние се опитваме, но те не го искат. Ние сме отворени към всички и сме много предвидими като партньор. Винаги сме последователни в действията си, но смятаме, че честната игра е на първо място", беше обяснението ѝ в интервю за bTV.

Изказването на Митева дойде на фона на атака от страна на Слави Трифонов, който "пожела искрено" на Василев и Петков да се "задавят с власт".

Точно преди седмица съгласно конституционната процедура Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент на излъчен от първата политическа сила – „Продължаваме промяната“, кандидат за премиер.

Ако мандатът не бъде изпълнен днес, следващата политическа сила, при която ще отиде са ГЕРБ-СДС, които заявиха, че ще го върнат веднага. Трета политическа сила ще е по преценка на президента.

Преди да отиде в президентството днес, Асен Василев ще е на посещение в Гърция, където, заедно с премиера в оставка Кирил Петков, ще участва в церемонията за официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България край Комотини.

Вчера вечерта БСП излезе с позиция на националното си ръководство след, че ако получи третия мандат "ще положи всички усилия да водим преговори за съставяне на кабинет, защото основната ни цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо