Австрия закри банка с български акционер, която се свързва с Брендо и пране на пари Снимка: © Getty Images

Австрийският финансов регулатор нареди на Euram Bank незабавно да спре бизнес операции заради пропуски в предотвратяването на пране на пари на базираната във Виена банка, съобщи агенция Reuters.

Сред акционерите е и една от най-богатите българки, допълва информацията БТА, като се позовава на австрийския всекидневник "Пресе", без да назовава име. Според медийни публикации банкерката - бивш собственик на СИ Банк Цветелина Бориславова - е един от акционерите в Euram. Тази информация не е потвърдена.

Акционерите решават да закрият банката, след като службата за надзор над финансовия пазар в Австрия (FMA) разпорежда финансовата институция или да увеличи капитала си с 25 милиона евро до 18 октомври, или да прекрати дейността си.

Това е последната от няколкото мерки, които австрийският надзорен орган предприема срещу Euram Bank. От началото на годината банката няма право да сключва нови сделки, като се твърди, че банката е нарушавала законовите разпоредби за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма, както и че не е извършвала анализ на риска - твърдения, които банката отрича.

Финансовият надзор в Австрия не одобрява и структурата на собствеността на Euram Bank: девет от дванадесетте акционери на кредитора притежават по-малко от 10% от акциите, други двама държат значително по-малко, а само един притежава над 10%. Когато акционерите притежават под 10%, те не са обект на контрол. Сред акционерите на Euram Bank е и една от най-богатите българки, както и офшорни компании, пише австрийската агенция АПА, също без да посочва име.

Банката е управлявала активи на обща стойност 1,2 млрд. евро през 2021 г., а собствените ѝ активи са в размер на 720,6 милиона евро. Основен фокус на дейността на Euram Bank са сделки с недвижими имоти.

Публикация в "Капитал" от 2013 година свързва Euram Bank и фалиралата вече Credit Suisse със схема за пране на пари и наркотрафик, в която се смята, че е участвал Евелин Банев - Брендо. Организацията е подробно разследвана в няколко държави, включително Испания, Италия и Швейцария.

Статията в "Капитал" разказва за операция „Портимар“ в Испания, която е основен елемент в разследването. Тя разкрива сложна структура за трафик на кокаин и пране на пари, включваща български граждани. В хода на операцията са задържани 18 души, като осем от тях са българи, включително ръководителят на групата Ивайло Хеселбарт.

Според документи и различни показания Брендо е бил част от организираната група. Испанската полиция открива големи количества кокаин в имоти, свързани с други български граждани. В историята има и яхта, на която по-късно е открит кокаин, като испанските власти разследват връзка с Брендо.

Съдът в България също приема, че Банев е използвал контактите си с осъждани лица и компании, за да перат пари от наркотрафик. Свързани са различни офшорни дружества и банкови сметки в Швейцария и Австрия, които са били използвани за прехвърляне на пари в България.

Euaram Bank, заедно с Credit Suisse, са ключови банки в тази схема, където са откривани сметки и са извършвани финансови операции, свързани с офшорни дружества, контролирани от групата на Брендо и неговите съучастници.

Банките са били използвани за депозиране и прехвърляне на средства, които по-късно са използвани в България чрез различни компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024
Бизнес

Mercer: За пръв път от 2022 г. ръстът на заплатите в България изпреварва инфлацията

Със 7% средно са се увеличи заплатите в България през 2024

13:34 - 17.10.2024