В България няма повишен риск от терористични атаки, но вниманието е засилено по отношение на синагоги, гари и летища Снимка: © Screenshot

В България няма повишен риск от терористични атаки след ударите на "Хамас", който доведоха до обявяване на война от страна на Израел. Това съобщи премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център.

В доклада на службите се констатира, че по отношение на общите заплахи няма повишен риск и нивото остава ниско – трето ниво, което означава, че трябва да се внимава, заяви Денков.

Повишено е нивото на внимание към обекти като синагоги, гари и летища, поясни премиерът. По отношение на туристите от Израел и синагоги обаче рискът е по-висок.

Обявено е "жълто ниво" и са предприети мерки от институциите, така че да бъдат намалени рисковете, обясни министър-председателят.

В дългосрочен план службите отчитат риск от ескалиране на конфликта, което може да доведе до ръст на бежанските потоци и риск за доставките на суровини.

В ДАНС са се провели две заседание на контратерористичния център. Според службите в момента няма данни за терористични атаки срещу израелски и европейски обекти в Европа.

Правителственият "Еърбъс" се подготвя за втори полет до Израел.

"Още тази вечер, в 19.30 ч се готви да излети повторно за Тел Авив, получихме разрешение от израелските власти", каза транспортният министър Георги Гвоздейков.

Той съобщи, че към момента 68 българи са изявили желание да бъдат евакуирани от Израел, но бройката може да се увеличи.

Около 18 часа днес правителственият самолет кацна от Тел Авив в София. Успешно бяха евакуирани 92-ма българи и един хърватски гражданин.

Правителството съобщи, че акцията по евакуиране на българите е била организирана в събота, веднага след ескалацията на напрежението в Израел.

Израел Война Израел официално е във война. Броят на загиналите расте. Евакуираха българи с правителствения "Еърбъс" (Обновява се)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024